Objavljeni kandidati za Oskara

Izvor: RTS, 22.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljeni kandidati za Oskara

"Neobičan slučaj Bendžamina Batona" sa Bredom Pitom u glavnoj ulozi nominovan u 13 kategorija. Deset nominacija za film "Milioner iz blata" Denija Bojla. U kategoriji najboljih stranih filmova nominovana ostvarenja iz Nemačke, Izraela, Francuske, Japana i Austrije.

Romantična fantazija "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" nominovana je za čak 13 nagrada Američke filmske akademije, saopšteno je danas u Los Anđelesu. Film "Milioner iz blata" Denija Bojla, o indijskom mladiću >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji učestvuje u popularnom TV kvizu, nominovan je za deset Oskara.

"Neobičan slučaj Bendžamina Batona" je u trci za Oskara za najbolji film, Bred Pit nominovan je za Oskara za najbolju mušku ulogu, Taradži P. Henson za najbolju sporednu žensku ulogu, a Dejvid Finčer za najbolju režiju.

Na listi nominovanih za film godine su i "Frost/Nikson", "Milk", "Čitač" i "Milioner iz blata".

Pored Breda Pita, za Oskara za najboljeg glumca nominovani su i Šon Pen za ulogu u filmu "Milk", Frenk Lanđela za "Frost/Nikson", Ričard Dženkins za "Posetioca" i Miki Rurki za "Rvača".

Listu najboljih glumica predvodi Anđelina Džoli koja je nominovana za Oskara za ulogu u filmu "Zamena", En Hatavej za "Rejčel se udaje", Meril Strip za "Sumnju", Melisa Lio za "Zaleđenu reku" i Kejt Vinslet, koja je nominovana šesti put, sada za film "Čitač". Interesantno je da Vinsletova za ovu ulogu dobila "Zlatnog globusa" za sporednu ulogu.

Kao što je i očekivano, Hit Ledžer je posthumno nominovan za Oskara za najbolju sporednu ulogu u "Mračnom vitezu". U istoj kategoriji nadmeću se i Džoš Brolin za "Milk", Filip Simor Hofman za "Sumnju", Robert Dauni Junior za "Tropsku oluju" i Majkl Šenon za film "Revolutionary Road".

U kategoriji najbolje glumice u sporednoj ulozi, pored gorepomenute Taradži P. Henson, nominovane su i Ejmi Adams za "Sumnju", Vajola Dejvis, takođe za film "Sumnja", zatim Mariza Tomei za film "Rvač" i Penelope Kruz za "Viki, Kristina, Barselona".

Uz Dejvida Finčera, nominaciju za Oskara za najbolju režiju dobili su i Ron Hauard za film "Frost/Nikson", Gas Van Sant za "Milk", Stiven Daldri za "Čitača" i Deni Bojl za "Milionera iz blata".

Najbolji filmovi sa ne-engleskog govornog područja, prema oceni Akademije, su nemački "Bader Majnhof kompleks", izraelski "Valcer sa Baširom", francuski "Razred", japanski "Odlsci" i austrijski "Revanche".

Ovogodišnji Oskari biće dodeljeni 22. februara, a voditelj ceremonije biće australijski glumac Hju Džekman.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Bendžamin Baton" predvodi listu kandidata za Oskara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2009

LONDON - Film "Neobičan slučaj Bendžamina Batona" režisera Dejvida Finčera predvodi listu kandidata za nagradu Oskar sa 13 nominacija..."Milioner iz blata" Britanca Denija Bojla je drugi sa deset nominacija, uključujući kategoriju za najbolji film, prenosi Bi-Bi-Si..."Tamni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.