O favoritima i iznenađenjima

Izvor: Danas, 07.Jan.2016, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O favoritima i iznenađenjima

Los Anđeles - - Samo četiri dana pre nego što nominacije za Oskara postanu poznate, inostrani filmski kritičari dodeliće u Los Anđelesu Zlatne globuse. Uručenje priznanja koje je zakazano za 10. januar pokazaće koji će filmovi narednih mesec dana odmeravati snage do zvanične dodele Oskara.

Filmsku godinu za nama obeležio je povratak "Zvezdanih ratova” na bioskopska platna i rekordne sume koje je ovaj film za kratko vreme prikazivanja zaradio, kao i generalno >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poveće svote novca koje su holivudski studiji ostvarili na blagajnama, ali ne i jedan-dva filma koji su jednoglasno oduševila kritiku i publiku i koji bi u narednim danima sigurno hrlili ka nagradama. Tako će predstojeći Globusi pomoći da stvari pomalo postanu jasnije, ako ne za znatiželjne filmofile, a ono barem za kladioničare i njihove kvote.

Drama "Kerol” o starijoj udatoj ženi koja se zaljubljuje u mladu prodavačicu vodi u broju nominacija za Zlatni globus. Ovaj film nominovan je u čak pet kategorija, uključujući i za najbolju dramu, najbolju glavnu žensku ulogu, kojoj se mogu nadati obe glumice filma Kejt Blančet i Runi Mara, kao i za najbolju režiju - Tod Hejns. Siguran pretendent za nagrade je i drama o pedofiliji u katoličkoj crkvi "Spotlight”, a među nominovanima za Globus je i njen reditelj Tom Makarti. "Povratnik” prošlogodišnjeg Oskaraovca Alehandra Injaritua ima četiri nominacije, među kojima i za najbolji film i najbolju režiju. Ipak, najveće interesovanje izaziva glavni glumac Leonardo Dikaprio. Da li će 2016. biti godina u kojoj će ova holivudska zvezda konačno osvojiti nagradu Američke akademije, neće biti poznato do 28. februara, ali Globusi će sigurno otkriti da li može da se nada ovom priznanju. Šanse mu može pomutiti Majkl Fasbender, koji tumači glavnu ulogu u filmu o životu Eplovog osnivača "Stiv Džobs” (ovo ostvarenje Denija Bojla ima ukupno četiri nominacije za Oskara), dok mu na putu do Oskara isti može oduzeti i neko iz ekipe filma "Opklada veka” - Kristijan Bejl i Stiv Karel, koji su na Globusima nominovani u kategoriji komedija/mjuzikl. Film o grupi veštih investitora koji su se obogatili klađenjem na finansijski raspad, ima inače četiri nominacije (uz dve glumačke i za najbolju komediju/mjuzikl i za najbolji scenario).

Kad je reč o najboljim filmovima, Globusi će pokazati i kakve šanse u trci za Oskara imaju blokbasteri - "Pobesneli Maks: Auto-put besa” i "Marsovac”. Da li će ovo biti jedna od onih godina u kojoj i filmovi zbog kojih je publika hrlila u bioskope mogu da očekuju i neko drugo priznanje o svojoj vrednosti, pokazaće i kategorija najboljeg reditelja, budući da su za Zlatni globus nominovani i Džordž Miler ("Autopus besa”) i Ridli Skot ("Marsovac”).

Kad je reč o glumicama, na dodeli Zlatnih globusa glavno pitanje biće da li će Džnifer Lorens osvojiti svoje treće priznanje za tri godine. Zvezda serijala "Igre gladi” nagrađena je za filmove "U dobru i u zlu” i "Američka prevara”, a i treći put se našla među nominovanima zahvaljujući reditelju Dejvidu O. Raselu i njegovom filmu "Džoj”. Među dramskim ulogama Bri Larson je glavni favoriti za priznanje zahvaljujući psihološkom trileru "Soba”. Kad je reč o oskarovskim predviđanjima u ovoj kategoriji sve više se spekuliše među filmskim stručnjacima da bez obzira što je izostala iz konkurencije za Globuse, velike šanse ima Šarlot Rempling, koja je za svoju ulogu u filmu "45 godina” već dobila evropskog oskara - nagradu EFA.

Druga priznanja i dani nakon Globusa mogu doneti i neka iznenađenja. Tako film "Krid”, novi nastavak serijala o Rokiju Balboi, koji je režirala zvezda Sandens festivala Rajan Kugler (Fruitvale Station), donosi mladog glumca Majkla B. Džordana koga su već nagradili američki kritičari, dok se dobri stari Slaj našao čak i među nominovanima za Zlatni globus za najbolju sporednu mušku ulogu. Tu su i Tarantinovih "Podlih osam”. Iako za Globuse imaju nominacije samo u kategoriji za najbolji scenario (u kojoj je Tarantino do sada jedino i nagrađivan), muziku i sporednu žensku ulogu (mada kada vas predstavljaju Enio Morekone i fantastična Dženifer Džejson Li to i ne izgleda kao samo), i ovaj put se može dogoditi nešto već viđeno u istoriji Oskara - da kultni reditelji svoje konačno priznanje Američke akademije dobiju za svoja slabija ostvarenja, kakav se čini novi film Kventina Tarantina.

Dodela Zlatnih globusa biće održana 10, dok će nominacije za Oskara biti saopštene 14. januara. Priznanja Američke akademije uručuje se 28. februara.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.