Hoće li Gir konačno dobiti Oskara?

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće li Gir konačno dobiti Oskara?

U holivudskim kuloarima sve glasnije se priča da sedokosi glumac Ričard Gir (63) ima dobre šanse da zaradi prvu nominaciju za „Oskara” u skoro 40-godišnjoj karijeri.

The Hollywood Reporter javlja da je Ričard Gir ozbiljan kandidat za „Oskara” zahvaljujući ulozi industrijskog magnata Roberta Milera u dramskom trileru „Arbitrage” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikolasa Jareckija.

Glumac će 22. oktobra dobiti i nagradu za celokupnu karijeru na 16. dodeli Holivudskih filmskih nagrada - svečanosti kojom započinje sezona „lova na Oskare”.

Uzevši u obzir u koliko je modernih klasika Gir igrao - „Dani raja” Terensa Malika (1978), „Američki žigolo” Pola Šrejdera (1980), „Oficir i džentlmen” Tejlora Hekforda (1982), „Do poslednjeg daha” Džima Mekbrajda (1983), „Zgodna žena” Gerija Maršala (1990), „Iskonski strah” Gregorija Hoblita, „Neverna žena” Edrijena Lina (2002) i „Čikago” Roba Maršala (2002) - iznenađujuće je da nikada do sada nije bio nominovan za „Oskara”.

To bi ove godine moglo da se promeni, budući da je za izvedbu u „Arbitrage” dobio nabolje kritike u karijeri.

Robert Miler je prepreden imućni trgovac čiji je svet se nalazi na ivici propasti nakon jednog lošeg ulaganja i ponoćne vožnje sa ljubavnicom koja se završava tragično.



„Dopala mi se moralna dvosmislenost svih likova, naročito mog. Gradacije samospoznaje, empatija i nedostatak iste”, objašnjava Gir zašto je odlučio da prihvati ulogu.

„Mogao sam da ga odigram kao nekog mračnog tipa poput Bernija Madofa, ali to bi bilo previše lako. Iako ne volite to što taj lik radi, nekako prihvatate da krenete na putovanje sa njim.

Isto je kao sa Bilom Klintonom. Znate da ima probleme, ali on je naš Klinton. 'On je tako sladak, pametan, dečački šarmantan', kažete sebi...

Bilo mi je važno da svi cilindri funkcionišu u toj mašineriji. Preda mnom je bila snažna kombinacija: moć sa manama i velikim idejama. Pravi šekspirovski komad”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.