Enklava srpski kandidat za Oskara

Izvor: Danas, 05.Sep.2015, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Enklava" srpski kandidat za Oskara

Beograd - Srpski kandidat za Oskara je film "Enklava" Gorana Radovanovića, odlučio je glasanjem Stručni odbor Akademije filmske umetnosti i nauke Srbije. "Enklava" je ubedljivo pobedila u konkurenciji od šest ostvarenja, koji su se našli pred članovima Odbora, čiji je predsednik bio filmolog Petar Volk, sa 15 od 18 glasova, dok je "Ničije dete" Vuka Ršumovića, koje je nezvanično važilo za favorita budući da je ponelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << nekoliko nagrada sa jednog od najvažnijih svetskih festivala - Venecije (u programu Nedelja međunarodne filmske kritike), dobilo samo jedan glas. Po jedan glas su dobili i "Bićemo prvaci sveta" Darka Bajića i "Branio sam Mladu Bosnu" Srđana Koljevića, a u konkurenciji su bili i "Neposlušni" Mine Đukić i "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova.

Ostvarenje koje govori o životu srpske zajednice u enklavama na Kosovu i Metohiji, prati odnos dece iz srpske i albanske zajednice u nekoliko dana tokom 2004. godine. "Enklava", koja je između ostalog dobila nagradu publike za najbolji film u takmičarskoj selekciji Moskovskog filmskog festivala, kandiduje se u kategoriji najbolji dugometražni igrani film na stranom jeziku u 2015. za predstojeću, 88. dodelu Oskara, koja će biti održana 28. februara u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

- Očekivao sam da ćemo pobediti, ali ne gotovo jednoglasno - kaže u razgovoru za Danas reditelj Goran Radovanović.

On dodaje da mu je drago što je priznanje došlo od kolega različitih struka, posebno što većinu njih ne poznaje lično.

Kad je reč o reakcijama članova Američke akademije filma i televizije, Radovanović dodaje da iz iskustva na filmskim festivalima može očekivati da će univerzalna priča "Enklave" dopreti i do njih.

- S obzirom na to da smo imali projekcije u Rusiji, Meksiku, Indiji, Izraelu, Turskoj, i da je film izazvao jako pozitivne reakcije kod publike, očekujem da će film delovati na članove Američke akademije. To je samo moje predviđanje na osnovu iskustva publike širom sveta. Utvrdili smo da film deluje na emotivnoj filmskoj ravni univerzalno u svim državama - ističe reditelj i scenarista.

Kad je reč o promociji filma u SAD, prema njegovim rečima, neophodna je pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

- Planovi najviše zavise od Ministarstva kulture i informisanja i koliko će pomoći da ovaj film dobije pravu promociju. Pogotovo što je osetljiva tema, i što omogućava da Srbija izađe u svet sa pričom o Kosovu iz svog ugla. "Enklava" može putem umetnosti da predoči našu dramu života na tom prostoru. Da li će se to i dogoditi, najviše zavisi ne od nas, već od Ministarstva. Film će imati barem minimum koji su imali i srpski kandidati za Oskara prethodnih godina - ističe reditelj.

Na pitanje da li misli da će srpska vizura u priči o Kosovu pomoći ili odmoći uspehu filma u trci za Oskara, Radovanović odgovara:

- Da se film bavio dnevnom politikom, onda bi mu to odmoglo, ali kako je ovo priča sa univerzalnom porukom, onda mislim da će mu to pomoći - zaključuje reditelj.

Prema propozicijama, za nacionalnog kandidata mogu da konkurišu filmovi koji su imali premijeru u zemlji porekla između 1. oktobra prethodne i 30. septembra tekuće godine i koji su u tom periodu prikazivani najmanje sedam dana u kontinuitetu u komercijalnom bioskopu, a učešće na festivalima nije dovoljan uslov. Države treba svoje kandidate da objave najkasnije do 1. oktobra, a Američka akademija će tokom tog meseca napraviti spisak filmova koji odgovaraju propozicijama. Širi izbor od devet ostvarenja biće objavljen tokom decembra, dok će imena pet finalista biti saopštena 14. januara.

U konkurenciji "Zvizdan", "Šaulov sin", "Afreim!", "Golub"...

Među dosada objavljenim kandidatima u konkurenciji za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film, iz država regiona poznato je da će Bosnu i Hercegovinu predstavljati "Naša svakodnevna priča" Ines Tanović, Hrvatsku "Zvizdan" Dalibora Matanić, koji je osvojio Gran pri u selekciji Izvestan pogled u Kanu, Mađarsku "Šaulov sin" Lasla Nemeša, takođe nagrađen na najvažnijem filmskom festivalu i to u glavnoj programu, a Rumuniju "Aferim!" Radu Jude, koji je iz Berlina poneo Srebrnog medveda za najbolju režiju. Među zemljama koje su do sada objavile svoj izbor u trci za Oskara je i Švedska, koju predstavlja prošlogodišnji venecijanski laureat "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" Roja Andersona.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.