Britanci zaista vole kraljeve?

Izvor: B92, 08.Feb.2012, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanci zaista vole kraljeve?

Da stanovnici Velike Britanije vole kraljevsku porodicu govore i rezultati nedavnog istraživanja prema kojem su izabrali film „Kraljev govor" za najbolji film koji je osvojio nagradu Bafta.

U susret ovogodišnjoj dodeli nagrada Britanske filmske akademije, lanac bioskopa „Apolo Cinema" tokom vikenda je sproveo anketu među svojim poestiocima u Velikoj Britaniji. Na pitanje koji je najbolji film među ostvarenjima nagrađenim Baftom, čak četvrtina ispitanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izabrala je „Kraljev govor".

Filmski hit snimljen 2010. godine, koji je trijumfovao prošle godine i na dodeli nagrada Bafta i na dodeli Oskara, govori o životu kralja Džordža VI. Njega na velikom platnu maestralno tumači Kolin Firt koji je nagrađen brojnim priznanjima za ovu ulogu, uključujući Zlatni globus, Baftu i Oskar.

Osim „Kraljevog govora", na listi pet najboljih britanskih ostvarenja ostvarenja našla su se još dva „kraljevska" film.

Na četvrtom mestu je film „Ludilo kralja Džordža" u kojem glavne uloge tumače Najdžel Hotorn i Helen Miren, za koji se odlučilo pet posto ispitanika. Peto mesto zazeo je film „Elizabeta" u kojem kraljicu Elizabetu I tumači Kejt Blanšet. Za ovo ostvarenje glasalo je četiri i po posto ispitanika.

Na drugom mestu našla se priča o dečaku zaljubljenom u balet „Billy Elliot" dok je mesto niže pripalo animiranom ostvarenju „Wallace & Gromit: Curse of the Were Rabbit".

Ovogodišnja dodela nagrada Bafta zakazana je za 12. februar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.