Autorka romana Gravitacija tuži Vorner Bros

Izvor: Politika, 01.Maj.2014, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Autorka romana Gravitacija tuži Vorner Bros

LOS ANĐELES - Spisateljica Tes Geritsen tužila je Vorner Bros. navodeći da joj ta komapnija duguje više miliona dolara od zarade oskarima nagrađenog filma „Gravitacija” (Gravity).

Geritsenova je tužila Vorner Bros. Entertejnment federalnom sudu u Los Anđelesu, navodeći da je taj studio prekršio sporazum koji je ona imala s produkcijskom kućom u okviru te kompanije, a prema kojem je film „Gravitacija” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << snimljen na osnovu njenog istoimenog romana.

Ona je prodala autorsko pravo za taj roman za milion dolara 1999. godine.

Kompanija je odbila da komentariše ovaj slučaj, ali je njen portparol podsetio da je u oktobru Geritsenova izjavila pred publikom u Indijani da film nije snimljen na osnovu njene knjige.

U tužbi se navodi da je režiser Alfonso Kuaron dobio zadatak da adaptira njen roman u scenario bez njenog znanja nekoliko godina pre nego što je film snimljen. Spisateljica je autorska prava prodala produkcijskoj kući koju je Vorner Bros. kupio 2008. godine.

Roman i film imaju nekih sličnosti, ali njihove priče nisu indentične. „Gravitacija” je na dodeli Oskara u martu nagrađena u sedam kategorija, ali scenario nije bio nominovan za tu nagradu.

Beta

objavljeno: 01.05.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.