Prvi svetski rat – uzroci i posledice

Izvor: DobreVesti.rs, 11.Nov.2018, 09:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi svetski rat – uzroci i posledice

Prvi svetski rat je trajao od 28. jula 1914. do 11. novembra 1918. godine. U njemu je učestvovala većina velikih svetskih sila, grupisanih u dva sukobljena saveza: Saveznika (okupljenih oko Trojne antante) i Centralnih sila.

 
Više od 70 miliona ljudi bilo je pod oružjem, a od toga preko 60 miliona bilo je mobilisano u Evropi. U ratu je poginulo više od 10 miliona ljudi, a oko 20 miliona ih je ranjeno. Direktne učesnice rata pretrpele su i ogromna razaranja infrastrukture i privrede. Do Drugog svetskog rata, taj rat je nazivan Veliki rat, Svetski rat, Rat koji će okončati sve ratove, Kajzerov rat, Rat nacija.

Rat su vodila dva velika saveza. Sile Antante su na početku činili Ujedinjeno Kraljevstvo,...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prvi svetski rat u slikama

Izvor: Mondo, 11.Nov.2018

Povodom obeležavanja Dana primirja i okončanja Prvog svetskog rata, pogledajte neke od fotografija koje su nastale za vreme trajanja "Velikog rata" od 1914. - 1918. godine.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.