CERN povećava svoj akcelerator za sudar čestica

Izvor: DobreVesti.rs, 16.Jun.2018, 13:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CERN povećava svoj akcelerator za sudar čestica

BEOGRAD - CERN-ov akcelerator, Veliki sudarač hadrona (Large Hadron Collider, LHC) ulazi u novu fazu razvoja. CERN je danas organizovao veliku svečanost kako bi obeležio početak građevinskih radova na akceleratoru koji se smatraju revolucionarnom prekretnicom u istoriji CERN-a.

 
Radovi će ne samo unaprediti postojeći akcelerator nego ga praktično pretvoriti u novi, koji se zvanično naziva Visokoluminozni veliki sudarač hadrona i označava se skraćenicom HL-LHC, ali ima i popularniji naziv HiLumi.

Plan je da se do 2026. godine završe radovi kojima će se mogućnosti LHC značajno unaprediti tako što će se povećati broj sudara u eksperimentima i time učiniti značajno verovatnijim otkrića...

Nastavak na DobreVesti.rs...






Povezane vesti

Prekretnica za CERN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2018

Institut za fiziku u Beogradu saopštio je su počeli novi građevinski radovi na akceleratoru CERN - (Large Hadron Collider, LHC), koji se smatraju revolucionarnom prekretnicom u istoriji CERN...Radovi će ne samo unaprediti postojeći akcelerator, nego ga praktično pretvoriti u novi, koji se zvanično...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta DobreVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta DobreVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.