Sarme i ćevapi usred Vijetnama

Izvor: Večernje novosti, 25.Dec.2016, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarme i ćevapi usred Vijetnama

Na licu mesta: U Ho Ši Minu, nedavno otvorena prva srpska kafana. Za Novu godinu sprema se veliko slavlje sa srpskim trubačima. U Vijetnamu živi i radi oko 50 Srba, pilota, trgovaca, učitelja... Jugoslovena SRPSKI trubači u prslucima i šajkačama, devojke u srpskoj narodnoj nošnji i srpska jela na trpezi srž su programa kojim se u najvećem vijetnamskom gradu Ho Ši Minu dočekuju Nova godina i Božić. Glavni organizatori ovih proslava su Srbi, biznismeni Dragan Mladenović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << Dragan Kostov, Zoran Matić i Nebojša Micić.Restoran je otvoren u centru Ho Ši Mina pre desetak dana i već je pun gostiju. U Vijetnamu, inače živi i radi oko 50 Srba, pilota, trgovaca, sportista, učitelja, biznismena, ali ima i još stotinu bivših Jugoslovena iz Hrvatske, BiH, Crne Gore i Slovenije.- Mirisi kuhinja Srbije, ali i onih iz cele bivše Juge sa svadbarskim kupusom, projom, punjenim paprikama i domaćom rakijom privukli su nenadano mnogo gostiju već prvih dana. To mi daje nadu da smo uradili pravu stvar kada smo otvorili prvi srpski restoran istočno od Turske i južno od Kine - priča šef kuhinje Dragan Kostov, čijim specijalitetima ne odolevaju ni Vijetnamci.Sva četvorica danas krajem decembra rade na tome da sa gostima zajedno u restoranu "Kod tri bika" organizuju novogodišnji doček i slavlje povodom Božića.- Došli smo na ideju da pozovemo goste na doček 2017. godine i na proslavu Božića 7. januara. Odziv je neverovatno veliki. Već se prijavilo 70 gostiju, a najavilo se još toliko. Pored naših ljudi, mnogo njih je sa prostora bivše Jugoslavije. Za njih pripremamo prijatno iznenađenje iz Srbije, šumadijske trubače koji će da sviraju cele noći - najavljuje slavljenički program Dragan Mladenović.* Jelovnik u kafani "Kod tri bika"U programu učestvuje i folklorna grupa sa juga Srbije, iz zavičaja domaćina, koji svakog leta posećuju Pirot, Vranje, Vlasotince i napajaju se zvucima rodnog kraja.SLAVSKO ŽITO U jelovniku majstora kuhinje Dragana Kostova nalaze se srpski specijaliteti. To su pasulj prebranac, sarma, meso sa roštilja, kuvana rakija i vino, kao i slavsko žito i kolač.- Srbija je tamo gde smo mi, njeni iseljenici. Zato se Vijetnamcima dopala naša kafana, jer u njoj mogu da upoznaju jedan drugačiji narod, jednu malu zemlju sa Balkana, čiji ljudi uživaju u odličnoj hrani, piću i dobroj muzici - objašnjava svoj poslovni uspeh Kostov.Inače, rođeni u horoskopskom znaku Bika Kostov, Matić i Micić su prvi došli na ideju da otvore prvi srpski restoran u Indokini, dok je Mladenović bio kum, nazvavši ga "Kod tri bika". Mladenović je rodom iz Kumanova i završio je studije šumarstva. Početkom devedesetih otišao je u Australiju. Diplomirao je dizajn na Monaš univerzitetu u Melburnu. Prešao je 1993. u glavni grad Vijetnama Hanoj, radio u korporacijama i dobijao male dividende. Otvorio je 1996. radionicu "Rare Dragan". Danas je vlasnik fabrike i proizvođač umetničkog nameštaja sa 250 zaposlenih i 4.000 artikala. Njegovi prijatelji Kostov, Matić i Micić su takođe biznismeni, koji su neraskidivo vezani za srpski zavičaj.* Osoblje "Kod tri bika"SRPSKE CRKVEMladenović je restaurirao drvene elemente u mnogobrojnim srpskim crkvama u Australiji. Posle hramova Sveti Stefan i Lazarica u Sidneju i Crkve Svetog Dimitrija u Melburnu priprema se da uradi mozaik u Hramu Svetog Ilije Proroka, jedinoj srpskoj crkvi ispod zemlje u rudniku opala Kuber Pidi.* Delić atmosfere u kafani
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Večernje novosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.