Za popravke zgrada ni dinara iz budžeta

Izvor: Blic, 10.Jan.2009, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za popravke zgrada ni dinara iz budžeta

Gradski čelnici najavljivali su da će finansijski pomoći Novosađanima da poprave fasade, ravne krovove, hidrofore i liftove u zgradama, ali u gradskoj kasi za 2009. godinu za to nije predviđen ni dinar. U Gradskoj kući navode da za sada nisu mogli da izađu u susret stanarima jer su za to potrebni novi pravilnici, dok u „Stanu" kažu da je grad morao da odustane od obećanja zbog zahteva MMF-a da lokalne uprave racionalizuju troškove.



Gradske vlasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najavljivali su da će sufinansirati kupovinu potrebne opreme, jer je evidentno da stanari gotovo ni u jednoj zgradi ne mogu da obezbede između više stotina hiljada do čak nekoliko miliona dinara za potrebne popravke.

- Iako je „Stan" predlagao da se subvencionišu popravke ravnih krovova, liftova i drugih kvarova u zgradama koje građani ne mogu da plate, grad je zbog instrukcija koje su dobijene od MMF-a odustao od projekta. Stav ove institucije je da se takve stvari ne smeju raditi i da se budžet ne može tako koristiti, jer se tako stvara diskriminacija građana, pošto će onda deo biti subvencioniran, a deo ne. Koliko ovaj zahtev MMF-a bio smetnja, s druge strane njihov stav vezan za diskriminaciju i ima nekog smisla - kaže direktor Dragoslav Gavrančić.

On smatra da će grad ipak naći neki modalitet da pomogne Novosađanima, jer u održavanje mnogih zgrada treba ulagati, a svakim danom odlaganja je situacija sve gora. „Stan" će, s druge strane, nastaviti da sopstvenim novcem beskamatno kreditira popravke u zgradama korisnicima, ali u preduzeću navode da su ta sredstva dosta mala i onemogućavaju da veći broj Skupština stanara učestvuje.

Iskustva drugih gradova

Članica gradskog veća zadužena za urbanizam Jelena Atanacković - Jeličić kaže da u budžetu nema izdvajanja za popravke jer projekat nije pripremljen s pravne strane.

- Zapravo smo tek na početku tog posla i za sada su se prikupljala iskustva drugih gradova i opština koje su na ovaj način pomogli stanovništvu da održavaju stambene objekte. Potrebno je prethodno doneti i pravilnik i sve uskladiti - navela je ona. Informaciju da se od projekta odustalo zbog instrukcija MMF-a nije želela da komentariše, navodeći da ona nema takve podatke.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.