Šoškić: Pritisci na dinar oslabiće sa novom vladom

Izvor: S media, 23.Maj.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šoškić: Pritisci na dinar oslabiće sa novom vladom

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izrazio je danas uverenje da će pritisci na slabljenje dinara prema evru u velikoj meri prestati u trenutku kada se formira nova vlada, koja bi trebalo da intenzivira reforme, pre svega u domenu fiskalne konsolidacije.

Dinar danas još slabiji!

Dinar u “slobodnom padu”: Gde je granica?!

Nova vlada: Ko može da nam obezbedi bolji život?

"To znači da je potrebno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << što pre u potrebnoj meri dovedu u ravnotežu prihodi i rashodi naše zemlje, ne samo u ovoj godini, nego i u budućem periodu, i ono što je vrlo važno da se donese jedan aktivan program koji bi doveo do toga da se javni dug zemlje vrati ispod nivoa koji je zacrtan u Zakonu o budžetskom sistemu na 45 odsto BDP-a", rekao je Šoškić u intervjuu Tanjugu.

On je naveo da neizvesnost oko toga da li će vlada nastaviti reformski put i u kom roku utiče na jednu vrstu nervoze i neizvesnosti kod međunarodnih investitora koji jednim značajnim delom finansiraju javni dug naše zemlje i prisutni su i u hartijama od vrednosti koje emituje Srbije i na domaćem i na međunarodnom tržištu.

Guverner je istakao da je u poslednja dva dana pritisak na slabljenje dinara na deviznom tržištu povećan i da je NBS u poslednja tri radna dana intervenisala sa 140 miliona evra.

"To je neobično visok nivo intervencija, mnogo više nego što je to bio slučaj u prethodnom periodur, ali takođe očekujemo da je to privremenog karaktera, pre svega zbog te neizvesnosti koja postoji oko toga da li će i kojom dinamikom Srbija nastaviti svoj reformski put", precizirao je Šoškić.

"Verujem da će, posle pozitivnih informacija koje očekujem da će uslediti po pitanju reformskog opredeljenja naše zemlje i brzine formiranja vlade, ti pritisci da se smanje i nestanu", dodao je on.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.