Sa jenjavanjem krize dinar bi mogao da ojača

Izvor: Politika, 11.Avg.2010, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa jenjavanjem krize dinar bi mogao da ojača

BEOGRAD – Sa postepenim jenjavanjem krize očekuje se ponovno ubrzanje trenda realnog jačanja dinara prema evru, izjavio je viceguverner Narodne banke Srbije Bojan Marković.

Marković je, na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji, istakao da je, i pored intervencija NBS, u maju i junu dinar oslabio za pet odsto, navodeći kao uzrok padu regionalne faktore.

On je objasnio da regionalni faktori podrazumevaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << povećanu averziju investitora prema riziku zbog neizvesnosti u pogledu održivosti javnih finansija pojedinih zemalja u regionu.

U poslednje tri nedelje zaustavljen je pad vrednosti valuta u zemljama sa fleksibilnim deviznim kursom, kakav ima i Srbija, što se primećuje i kod dinara u proteklih nedelju dana, ukazao je Marković.

Viceguverner je napomenuo da je deo slabljenja domaće valute u proteklom periodu bio i posledica psiholoških faktora, zbog negativnih iskustava u prošlosti. Prema njegovim rečima, nije nemoguće da, zbog slabljenja domaće valute tokom maja i juna, izostane efekat sezonske tražnje za devizama krajem ove i početkom sledeće godine, koji bi uticao na sezonski pad dinara. Dinar je danas, šesti dan za redom, nastavio da jača prema evru, i to za 11 para ili 0,11 odsto, tako da zvanični srednji kurs iznosi 105,0002 dinara za jedan evro. NBS je u ponedeljak, prvi put od kraja 2008. godine, kupila devize na međubankarskom tržištu da bi sprečila preveliko dnevno jačanje kursa dinara, i to 10 miliona evra. Centralna banka je od početka godine prodala ukupno 1,755 milijardi evra da bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa i podstakla promet na deviznom tržištu.

Tanjug

objavljeno: 11/08/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.