Rekordna vrednost evra

Izvor: B92, 04.Jun.2013, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna vrednost evra

Beograd -- Poslednjih dana dinar intenzivno slabi, NBS prodala oko 65 miliona evra kako bi ublažila pad. Kurs 113 dinara, što je najveća vrednost u ovoj godini.

Evro je premašio 113 dinara, što je za gotovo dva dinara više nego sredinom prošle nedelje, pišu Novosti.

"Na pad dinara najviše je uticala najava rejting agencija da bi mogao da bude snižen rejting naše zemlje zbog stanja u javnim finansijama, pre svega problema pokrića deficita budžeta" - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smatra Đorđe Đukić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

"Uz to, nepotpisivanje čvršćeg aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom je signal investitorima da ostanu po strani. Zbog toga se očekuje, a i već se oseća njihova uzdržanost da ne kupuju naše vrednosne hartije, jer su okarakterisane kao visokorizične."

Kako kaže Đukić, Narodna banka Srbije je povukla 80 milijardi dinara sa tržišta, kako bi ublažila loše efekte na tržištu novca i intervenisala prodajom deviza na međubanarskom deviznom tržištu, ne bi li umanjila pad dinara.

Prema rečima Branka Živanovića, profesora na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ovih dana nema većih plaćanja preduzeća prema inostranstvu, niti kupovine energenata, tako da to nisu razlozi za slabljenje nacionalne valute.

"Osnovni uzrok za slabljenje dinara je najava socijalno odgovorne politike, odnosno da se neće zamrzavati i smanjivati plate, kao i odlaganje sporazuma sa MMF" - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

"Zatim su pale repo stope ili vrednost obveznica koje objektivno stvaraju više dinara na tržištu. Strani investitori pre nekoliko dana su kupili samo deo zapisa na pet godina, jer su smatrali da je kamata od 10,5 odsto mala, što je smanjilo priliv deviza i bilo amortizer za pad vrednosti naše valute."

Bankari ukazuju da se višak dinara na tržištu stvorio i zato što pojedini strani investitori "beže" iz dinarskih hartija od vrednosti i kupuju devize.

"Neke strane investicione banke preporučile su klijentima da prodaju srpske državne papire, što je dovelo do većeg pritiska na devizni kurs "- kažu bankari.
Pogledaj vesti o: Kurs dinara,   Kurs evra,   Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rekordna vrednost evra

Izvor: B92, 04.Jun.2013

Beograd -- Poslednjih dana dinar intenzivno slabi, NBS prodala oko 65 miliona evra kako bi ublažila pad. Kurs 113 dinara, što je najveća vrednost u ovoj godini...Evro je premašio 113 dinara, što je za gotovo dva dinara više nego sredinom prošle nedelje, pišu Novosti..."Na pad dinara najviše...

Nastavak na B92...

Rekordna vrednost evra: Šta je dinar odvelo na stranputicu

Izvor: S media, 04.Jun.2013

Evro je premašio 113 dinara, što je za gotovo dva dinara više nego sredinom prošle nedelje..."Na pad dinara najviše je uticala najava rejting agencija da bi mogao da bude snižen rejting naše zemlje zbog stanja u javnim finansijama, pre svega problema pokrića deficita budžeta" - smatra Đorđe...

Nastavak na S media...

Priča o bankrotu oborila dinar

Izvor: Blic, 05.Jun.2013, 07:27

Dinar nije ostao imun na vesti o mogućem bankrotu države, pa je juče jedan evro koštao najviše u ovoj godini - 113,36 dinara. Za građane koji su, na primer, podigli stambeni kredit u evrima, to znači da će ovog meseca platiti ratu oko 500 dinara više...NBS je, kako bi ublažila prekomernu dnevnu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.