NBS: U opticaj puštene kovanice sa obeležjem 2019. godine

Izvor: B92, 26.Jul.2019, 12:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: U opticaj puštene kovanice sa obeležjem 2019. godine

Beograd -- Narodna banka Srbije pustila je danas u opticaj prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar predviene za ovu godinu sa obeležjem godine kovanja 2019.

Na godišnjem nivou, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena. Do sada su u opticaj puštene kovanice sa godinama izrade 2013, 2014, 2016 i 2018, a sada slede i novčići sa oznakom 2019, na kojima osim izmene godine, drugih izmena nema.

Praksa je svuda u svetu, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tako i u Srbiji da se kovani novac izrađuje od materijala koji odgovaraju ceni koštanja izrade i same nominalne vrednosti novca, kaže za Tanjug direktor Odeljenja za izdavanje gotovog novca u Sektoru za poslove sa gotovinom NBS Nikola Reljić.

"Programom izrade novčanica, opticajnog i numizmatičkog novca i meničnih blanketa za potrebe Narodne banke Srbije u ovoj godini, između ostalog, predviđena je izrada kovanog novca, sa delimično izmenjenim obeležjima, u smislu da na licu kovanog novca tih apoena stoji godina kovanja 2019", navodi Reljić. Zalihe kovanog novca, koji je izrađen po programu izrade iz prethodnih godina svedene su na minimum.

Prema definisanoj dinamici izrade kovanog novca po programu za 2019. godinu, prve količine kovanog novca apoena od 5, 2 i 1 dinar već su preuzete u centralni trezor. Do kraja godine sledi sukcesivna izrada celokupne količine predviđene programom izrade. Na godišnjem nivou, kaže Reljić, bankama se isplaćuje oko 70 miliona komada kovanog novca svih apoena, tako da će zadovoljavanje potreba gotovinskog platnog prometa biti iscrpljene postojeće zalihe sa oznakom kovanja 2018 i ranije.

Zatim sledi isplata kovanog novca sa oznakom godine kovanja 2019, a prema dinamici izrade. Propisima je tačno definisano kako kovanice moraju da izgledaju, poput tehničkih karakteristika, mase, prečnika ili sastava materijala od kojeg je kovani novac izrađen, kao i oznake državnosti na njemu, naziv Republike Srbije, grb, oznaka Narodne banke Srbije... U našoj zemlji se inače, kovani novac izradjuje od čeličnog jezgra koji je presvučen slojem bakra koji podseća na kovanice koje su ranije izrađivane od legure bakra, cinka i nikla.
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.