Jelašić: Godinu dana nakon krize  - stabilizacija

Izvor: Blic, 17.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelašić: Godinu dana nakon krize - stabilizacija

Godinu dana nakon svetske ekonomske krize, situacija u Srbiji u međuvremenu se stabilizovala. Banke su likvidne i solventne, a Srbija je retka, ako ne i jedina zemlja gde ni dinar nije potrošen na bankarski sektor, rekao je juče Radovan Jelašić, guverner NBS.

Prilagođavanje na krizu ima i svojih „pozitivnih" elemenata. Pad ekonomske aktivnosti i izvoza uz pad tražnje s jedne strane ima dezinflatorne efekte, a s druge za posledicu značajnu redukciju uvoza i rekordno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nizak tekući deficit.

- Značajna promena trenda ekonomske aktivnosti, sa rasta bruto domaćeg proizvoda od šest odsto na pad od četiri odsto, ima odraza i na punjenje budžetske kase. U avgustu deficit republičkog budžeta iznosio je 9,9 milijardi dinara. Znatno veći deficit se finansira zaduživanjem u zemlji i inostranstvu. Sa stanovišta dugoročne održivosti javnog duga važno je istaći da dodatno zaduživanje ne ide u investicije nego u potrošnju - upozorio je Jelašić.

Krajem iduće godine Srbija, kako kaže guverner, u odnosu na vreme pre krize imaće značajno smanjene tekućeg platnog deficita kao reakciju na promenjene okolnosti. I dalje će tražnja padati, odnosno potrošnja, a posebno investicije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.