GoEast: Visbaden u znaku srpskih filmova

Izvor: B92, 15.Apr.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GoEast: Visbaden u znaku srpskih filmova

U godini kada Ministarstvo kulture ne odvaja ni jedna dinar za domaću kinematografiju ostvarenja Srbije i nekadašnje Jugoslavije obeležavaju filmski festival u Visbadenu. Festival, koji postoji već 13 godina, među domaćim filmskim stvaraocima dobro je poznat, jer je posvećen isključivo ostvarenjima iz istočne Evrope.

Ove godine u glavnoj takmičarskoj selekciji nasao se film Srdana Golubovića, "Krugovi", a poseban deo programa posvećen je jugoslovenskom crnom talasu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Početak aprila već nekoliko godina za studenta Ljubana znači dolazak u Visbaden - razlog je filmski festival.

"U Manhajmu živim, tamo studiram i korsitim svaku priliku da pogledam naše filmove koji se prikazuju u okolini, a ovde ih najviše daju. Došao sam zbog filma "Krugovi" Srdana Golubovića" objašnjava Ljuban Živanović.

Ljuban na festival nije došao sam, već sa svojim nemačkim kolegama, kojima je ovo prvi susret sa srpskom kinematografijom.

Za autora jedinog srpskog filma u ovogodišnjoj takmičarskoj selekciji sve veća popularnost istočno-evropskog filma u zapadnoj Evropi nije slučajna.

"Najbolji primer je ovogodišnje Berlinale na kome je u glavnom takmičarskom programu bilo pet filmova iz istočne Evrope što nije bilo nikada do sada bar ne zadnjih dvadesetak godina. Rumunski film je pobedio, a film Danisa Tanovića je osvojio drugu nagradu. Tako da mislim da u ovom trenutku filmovi iz istočne Evrope su zaista u fokusu svetske festivalske i kritičarske javnosti" misli reditelj Srdan Golubović.

Da je tako bilo i ranije kaže i nemačka glumica Franciska Petri:

"Ja sam iz nekadašnje Istočne Nemačke tako da sam odrasla uz ruske reditelje kao što je Tarkovski i zaista volim istočno-evropske filmove. Volim način na koji priprovedaju priču, to što koriste metafore i maštu... Nemaju jednostavne zaplete, već ti daju mogućnost da kreiraš sopstvenu priču" objašnjava svoje viđenje priče Franciska Petri.

Priče koje danas preovladavaju u delima istočno-evropskih autora su sudbine pojedinca u tranzicionim zemljama, njegova otuđenost. Teme su i dalje socijalne poput onih karakterističnih za jugoslovenski crni talas.

"Ove filmove koji su pratili nekada da kazemo drustvene konflikte i drustvene situacije i pre svega ljudske sudbine u drzavnom socijalizmu danas s druge strane ovaj festival prati sve ono sto reflektuje sudbine i stvarnost postsocijalizma ili kako to sada kazemo divljeg kapitalizma u kojem se, bez ostatka, nalazi ceo istok " kaže za B92 reditelj Želimir Žilnik.

Ostvarenjima jugoslovenske kinematografije 60-ih i 70-ih posvećena je posebna pažnja, jer se u okviru simpozijuma festivala GoEast prikazuju filmovi crnog talasa.

Publika u Visbadenu imaće prilike da vidi jos jedan srpski film iz novije produkcije. U okviru dela programa gde se prikazuju filmovi koji su imali uspešan bisokopski život, poslednjeg dana festivala biće prikazano ostvarenje Miroslava Momčilovića "Smrt čoveka na Balkanu".
Pogledaj vesti o: Dinar

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.