Uz pesmu i igru bliži rodnom kraju

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2012, 03:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uz pesmu i igru bliži rodnom kraju

Tradicionalno veče Dalmatinskih Srba održano prošle subote u prostorijama kulturnog kluba "Nikola Tesla" u Davtonu, ponovo je na jednom mestu okupilo zemljake željne uspomena i običaja iz starog kraja.

Igrama ulepšali veče: Folklorna grupa Šumadija

Posetioci večeri

Posetioci večeri

Posetioci večeri

Pesmom poveli u stari kraj: Mirko Šarić, Mirko Ćalić i Nevena Jelača

Mnogi Srbi iz delova Dalmacije došli su u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Australiju silom prilika pre gotovo dve decenije, ali ni posle toliko godina, uspomene a posebno ljubav prema zavičaju ne mogu da zaborave. Udaljeni od rodnog kraja, desetinama hiljada kilometara, prošle subote su makar na nekoliko sati, uz pesmu i igru, njemu bili bliži.

 

Mesto okupljanja

Više od deceniju i po od kako je osnovan, klub "Nikola Tesla" postao je mesto okupljanja članova zajednice koji su ovde masovno počeli da dolaze u jugoistočne delove Melburna, krajem 1990-ih godina. Pored mnogobrojnih druženja (boćanje, kartanje...) klub organizuje aktivnosti za svoje članove tokom cele godine, a veče dalmatinskih Srba je među posećenijim. Tokom godine iznajmljuju salu na korišćenje i drugim srpskim organizacijama.

I ovogodišnji prihod sa njihove zabave, iskoristiće se za održavanje aktivnosti kluba "Nikola Tesla" na jugoistoku Melburna, koji je otvorio širom svoja vrata za sve članove srpske zajednice.

Kako su organizatori i očekivali, subotnja poseta bila je solidna. Među posetiocima, pored sveštenika Momčila Vukše koji je i vodio program, prisustvovao je iguman Teodor iz manastira Sveti Sava u Ilajnu i sveštenik Nedeljko Milanović, koji su takođe pozdravili prisutne.

Prigodan kulturno-umetnički program otvorili su mladi folkloraši "Šumadije" iz obližnje crkvene-opštine "Sveti arhiđakon Stefan" u Kizborou.

 

Kada su Neven Jelača, Mirko Šarić i Mirko Ćalić zapevali o ljubavi i lepoti starog kraja, ali i teškom životu i napornom radu u Australiji, u sali gotovo da nije bilo nikog ko se nije prepoznao u stihovima. Nekima su i suze navirale na oči. Međutim, ubrzo su usledili veseliji zvuci, kada su Mirko Lalić i Mirko Šarić, podsetili na vreme kada su oni kao mladi izlazili na igranke i veselja i zabavljali se uz zvuke popularne usne harmonike. Usledilo je kolo i veselje i druženje uz poznate pesme.

 

Ne zaboravljaju zavičaj

- Bez ozbira gde živimo, stari kraj se ne zaboravlja. Najbolji primer je kada posetite sajt Dalmatinske eparhije, pročitate naše novine, vidite da su skoro sve naše crkve sa tog prostora obnovljene ili su u procesu obnove. Sve to zahvaljujući Srbima u Australiji, Kanadi, Americi, Aljasci, Rusiji, širom Evrope i sveta gde živimo. Iako su stari kraj napustili kao izbeglice, Srbi u rasejanju su uspeli da stvore nešto u novim sredinama, ali i ne zaborave svoj stari kraj i ljude koji su tamo ostali - rečeno je tokom manifestacije.

- Mi, Srbi sa prostora severne Dalmacije ili Srbi sa prostora Velebita i Dinare, sada raseljeni širom sveta, i ovde u Australiji, svake godine održavamo naše veče. Večeras smo deo naše Dalmacije preneli u salu, da ne zaboravimo ko smo, šta smo i odatkle smo - rekao je sveštenik Momčilo Vukša.

Na trpezi u sali kluba "Nikola Tesla", angažovanjem organizatora, uz ostala posluženja, našla su se i jela iz dalmatinskog kraja. Pesmom goste su zabavljali i lokalni pevači Rajko Simić i Vesna "Kobra".

Tokom večeri, sveštenik Momčilo Vukša nije zaboravio da prisutne podseti i na dalmatinske duhovite priče i doskočice. Organizovana je i lutrija, čiji će čist prihod, takođe, biti iskorišćen za rad kluba.

- Trudimo se da naše običaje prenesemo na naše mlade. Nadam se da u tome uspevamo, večeras su sa nama bili ponovo mladi. To je znak, da ćemo dugi niz godina uspevati da sačuvamo uspomenu na svoje korene - poručio je sveštenik Momčilo Vukša.

 

VUKŠA: Uvek uz zemljake

I sam izbeglica sa prostora Dalmacije, sveštenik Vukša kaže da u Melburnu i njegovim predgrađima kao i u Džilongu živi oko 300 porodica iz tih krajeva, koje redovno obilazi.

- Stalno sam sa svojim zemljacima, u dobru ili zlu, kada god treba. Uglavnom se okupljamo u klubu "Nikola Tesla". Stalno se dogovaramo, družimo i međusobno pomažemo, baš kao i u starom kraju - ističe sveštenik.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.