Socijalni slučajevi ostaju bez automobila!

Izvor: Vesti-online.com, 01.Nov.2014, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalni slučajevi ostaju bez automobila!

Vlasti Kantona Cirih se ne šale: zabrana posedovanja automobila za građane koji primaju socijalnu pomoć gotovo je izvesna u ovom kantonu.

Zakon se mora odrediti precizno

 

Parlamentarna inicijativa SVP-a zahvaljujući glasovima CVP-a i EDU-a, o kojoj su i "Vesti" već izvestile svoje čitaoce, mogla bi da se ostvari za nekoliko nedelja i ona predviđa novo pravilo za osobe koje primaju socijalnu pomoć, a kojima se ne dozvoljava posedovanje privatnog automobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << korisnicima "socijale".

 

Fer pesimista

Vlada je prvobitno bila protiv ovog pravila. Već ranije je postojao niz pravnih i stvarnih prepreka u odnosu na posedovanje i upotrebu motornog vozila, rečeno je tada.

Savetnik Mario Fer (SP) je samo potkrepio ovaj postojeći stav .

- I postojeće mere su efikasne, naglasio je savetnik Fer - a odredbe inicijative su na samoj granici zabrane, " veoma blizu ". On smatra da one neće proći pred Upravnim sudom.

Konkretno, troškovi koji se odnose na korišćenje automobila više neće biti pokrivani od strane socijalne pomoći. Izuzeci su, ipak predviđeni: ako primalac "socijale" zbog bolesti, invaliditeta ili poslovnih razloga mora da ima automobil kao osnovno sredstvo transporta.

Levičari, EVP, DBP i većina zelenih liberala se protivi donošenju ovog zakona i odbijaju ovaj predlog.

Savetodavna komisija za socijalnu sigurnost i zdravstvo (KSSG) izjasnila se protiv ove inicijative iako je glasanje bilo dosta tesno.

Ipak KSSG u savetu nije prošla: za inicijativu su glasala 84 odbronika a 87 je bilo protiv. Konačno glasanje biće ponovo za nekoliko nedelja.

- Za slučajeve kada primaoci socijalne pomoći, a poseduju auotmobil, zakon se mora precizno odrediti - rekla je Eva Gutman (GPL Zurich).

U priručniku za socijalnu pomoć, pravno je veoma jasno propisano kakve su mogućnosti za posedovanje vozila. Pored toga uprava za bezbednost je nova pravila u međuvremenu konkretizovala. Dakle, u slučaju da su ugrožene elementarne životne potrepštine, kao što su hrana, odeća i lična higijena, socijalna služba je dužna da oduzme registarske tablice vlasnicima vozila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.