SKS i Vesti zajedno u slavlju

Izvor: Vesti-online.com, 28.Nov.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKS i "Vesti" zajedno u slavlju

Proteklog vikenda, u prostorijama KUD Kolo Baden u Nojenhofu, u prisustvu mnogobrojnih gostiju, obeležena su dva značajna jubileja, 20 godina od osnivanja SKS i isto toliko od kako se i u Švajcarskoj na kioscima pojavio najtiražniji dnevni list srpske dijaspore "Vesti".

Svi prisutni predsednici SKS-a u proteklom periodu  

U ime domaćina goste je pozdravio predsednik KUD Kolo Boško Lopušina, a u ime Saveza Zvonko Jovanović, rekavši da mu je drago >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << što se zajedno obeležavaju dva jubileja i najavio program koji je pripremljen tim povodom. Takođe je kazao da mu je izuzetno drago što su se odazvali mnogi predstavnici klubova, kao i generalni konzul Vera Vukićević sa vicekonzulom Predragom Mandićem i njegovom suprugom Draganom, sveštenik ciriške parohije Branimir Petković i savetnik čitalaca "Vesti" iz Švajcarske Darinka Filipović.

Odslušana je himna "Bože pravde", a Miloš Damjanac, dugogodišnji aktivista i član SKS-a pročitao je referat u kome je pomenuo sve značajnije aktivnosti Saveza za dvadesetogodišnjni period, a potom su reč dobili svi (prisutni) bivši predsednici SKS-a.

- Ne bih želeo puno da pričam o proteklom vremenu kada sam bio na čelu SKS-a, ali mislim da sam pokazao nešto: Bilo je dosta rada i rezultata - rekao je Tomislav Perić i pozvao članove SKS-a na jedinstvo i očuvanje krovne organizacije. On je podelio skromne poklone domaćinima Kola, velikom humanitarcu Desimiru Stevanoviću, aktivisti Milošu Damjancu i našim "Vestima".

 

Ljubičina torta "Vestima"

Sestre Tasić, Milena i Bisera svečanost su uveličale svojim predivnim glasovima pevajući stare srpske izvorne pesme. Glumci iz popularne serije "Kursadžije" izveli su kratku pozorišnu predstvau, a domaćini i članovi SKS-a su se potrudili da ambijent bude potpun uz obilje hrane, pića i dve lepe torte.

Tortu za "Vesti" napravila je čitateljka i poznata aktivistkinja Ljubica Petrović.

Zvonko Jovanović je izrazio žaljenje što na jubilarnoj proslavi nisu prisutni prvi predsednik Slobodan Pecelj, kao ni Slobodan Stojanović i dr Dragoslav Popović koji su se vratili u Srbiju, a potom je "Vestima" čestitao jubilej rekavši da su svojim pravovremenim i istinitim informacijama zasluženo osvojili čitalačku publiku i da zasluženo nose epitet najtiražnijih novina u dijaspori.

- Da su mnogi od nas mogli da biraju vreme u kome će živeti sigurno ne bi odabrali ovih poslednjih 20 godina koje su bile teške po srpski narod, a tako i za SKS - rekao je Jovanović u obrazloženju prisutnima šta je bilo značajno u vreme njegovog predsedavanja krovnom organizacijom. On je naglasio da je bio organizator mnogih većih demonstracija i protesta u Švajcarskoj i da su tada bila izuzetno teška vremena za Srbe u ovoj zemlji. Sa ponosom je pomenuo nekadašnji susret sa patrijarhom Pavlom.

  Torta "Vesti" za sve goste  

Ukratko, svoja viđenja vremena kada su vodili Savez izneli su i mr Živko Marković, Željko Milićević i Milan Andrić koji je apelovao na medije da forsiraju u svojim novinama naše mlade fakultetski obrazovane ljude, njihov značaj i mnoga dostignuća u ovoj zemlji.

Čestitajući SKS i "Vestima" dvadesetogodišnji jubilej, generalni konzul Vera Vukićević je istakla da su SKS i švajcarska dijaspora prednjačili u pomoći kad je bio najteže, izrazivši nadu da su vremena kada je takva pomoć bila potrebna prošla.

- U isto vreme u jednom od najtežih trenutaka srpskog naroda počeo je da izlazi i nezavisni list "Vesti", uvek aktuelan, pokrivajući sve sfere interesovanja naših ljudi u dijaspori, koje su brzo postale omiljeno štivo.

Tako je ostalo i danas, drago mi je da ove dve institucije, i SKS i "Vesti" zajednički slave svoj jubilej jer oni imaju i puno toga zajedničkog, očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta, očuvanje srpskog jezika, ćiriličnog pisma, obrazovanja i informisanja na srpskom jeziku - rekla je konzul Vukićević.

SKS i "Vestima" jubilej su čestitali predstavnica nastavnika Dopunske nastave na srpskom jeziku Milica Krstić i sveštenik Branimir Petković istakavši odličnu saradnju sa ove dve institucije.

 

Krov za mlade

Simo Pavlović je pozvao mlade da preuzmu vođstvo ovom organizacijom, sve članove na slogu kako bi se očuvao SKS za koji je rekao da je jedan od perspektivnih udruženja koje je registrovano u ovoj zemlji i kome se Švajcarci uglavnom obraćaju kad je srpska zajednica u pitanju.

- Kada smo došli u ovu zemlju nismo se nadali da ćemo se baviti i politikom u odbrani naše zemlje, koju su zadesile velike nevolje, ali sa njom i nas koji živimo van matice - rekao je Pavlović.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.