Povratnici u Srbiju: Ne odustajem od otadžbine

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2014, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Povratnici u Srbiju: Ne odustajem od otadžbine

Da nije veliki borac, Marija Ćulafić davno bi digla ruke od Srbije.

Preskače srpske prepreke: Marija Ćulafić

 

Mlada Beograđanka, diplomac kineskog jezika u ekonomiji i međunarodnoj trgovini, magistar nastave ovog jezika i "student decenije" prestižnog Univerziteta Dalijan na severu Kine, odbila je brojne primamljive poslovne ponude azijskih i zemalja Evropske unije, vrativši se kući sa prosekom ocena 98 od 100 bodova. Umesto da je, zbog dobrih privrednih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosa, važnih projekata dve zemlje i potrebe za takvim kadrovima Srbija oberučke prihvati, dočekalo je nepriznavanje diplome, i brojne profesionalne prepreke. Savladala ih je, kaže, zbog velike ljubavi prema domovini.

- U Kini su me naučili koliko treba voleti svoju zemlju i uvidela sam da je važno imati identitet i voleti državu iz koje potičete - kaže Marija.

Ako Srbiji nije bila potrebna, jeste ovoj svetskoj ekonomskoj sili, pa danas radi kao poslovni asistent u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju Ambasade Narodne Republike Kine u Beogradu i važna je karika u privrednim odnosima dve države.

 

Daju stipendiju, ne priznaju diplomu

- Ne mogu da razumem da Srbija ima Fond za mlade iz kojeg stipendira najbolje sa prosekom iznad 9,5 za studiranje na stranim univerzitetima, a onda im, kada se vrate, te diplome ne priznaje. Ovakvo ponašanje je direktna podrška odlivu mozgova i samo najuporniji ostanu u domovini. Rešenje bi moralo da se nađe, jer niko od školovanih van Srbije ne živi od vazduha. Mora da zarađuje i napreduje profesionalno i zato puno vrednih kadrova odustaje od Srbije.

 

Ka kineskom jeziku je kao učenicu 13. beogradske gimnazije povela radoznalost, ali je ubrzo shvatila da Odsek za kineski na beogradskom Filološkom fakultetu nije ono što želi.

 

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU DNEVNOG LISTA "VESTI"

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Povratnici u Srbiju: Ne odustajem od otadžbine

Izvor: Vesti-online.com, 05.Apr.2014

Da nije veliki borac, Marija Ćulafić davno bi digla ruke od Srbije...Preskače srpske prepreke: Marija Ćulafić.. ..Mlada Beograđanka, diplomac kineskog jezika u ekonomiji i međunarodnoj trgovini, magistar nastave ovog jezika i "student decenije" prestižnog Univerziteta Dalijan na severu Kine,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.