Izložbe slika začinjene dobrim knjigama

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2012, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložbe slika začinjene dobrim knjigama

U petak 31. avgusta u prostorijama Refektorijum (Elisabethenstr. 10) u Bazelu sa početkom u 19 sati održaće se promocija drugog izdanja knjige na nemačkom jeziku Jasne Milanović pod nazivom "Život u zlatnom kavezu", kao i jedanaesti roman književnika Miodraga Lukića koji nosi ime "Protiv sudbine". Da bi program bio što bogatiji i sadržajniji, na pomenutom kulturnom događaju svoja dela izložiće slikarke Danijela Stanković i Nataša Pavasović, koje će publici prikazati svoja dela >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u akvarel tehnici.

Sa jedne od prethodnih promocija: Jasna sa Miodragom Lukićem  

Organizator je Jasna Milanović, čija knjiga je prvo 2007. godine izašla na nemačkom jeziku, a dve godine kasnije na srpskom, a sada je pred publikom i drugo izdanje na nemačkom jeziku. Upitana da prokomentariše svoje stvaranje Jasna je rekla:

 

Dozvola za pisanje

Sve muke moje junakinje bila sam u prilici da vidim i uz njenu dozvolu ovu tužnu sudbinu prenela sam na papir. Upozorila sam mlade ljude na loše stvari koje mogu u životu da ih snađu - veli Jasna.

  Hrabra žena

Moja junakinja je hrabra žena. Usudila se da svoju sudbinu iznese pred javnost iako znam da ima mnogo žena sa sličnim sudbinama, koje ćute, trpe i ne žele da o tome da pričaju - kaže Jasna.

- Rođena sam i odrasla u Švajcarskoj. Ovde sam se školovala, iako dobro govorim svoj maternji jezik - srpski, ipak moram da priznam da mi je lakše da pišem na nemačkom i zato je redosled takav, ali knjiga ne gubi na značaju bez obzira na kom je jeziku štampana. Ona kaže da je puno Švajcaraca pročitalo njenu knjigu i da su je odlično razumeli iako knjiga opisuje osobu koja je udajom za čoveka iz mafijaških krugova provela teško svoj život.

- Iznenađena sam koliko su Švajcarci, Nemci i Austrijanci, koji su čitali moju knjigu dobro shvatili poruku, koju šaljem čitaocu. Poruka je naročito značajna za mlade koji treba da shvate koliko je kriminal opasan za svakog pojedinca, kao i društvo uopšte, a svojom knjigom upozoravam mlade devojke da se čuvaju tipova koji su ogrezli u kriminal i da ih se klone, jer jednom kad se nađete u tom "kolu" teško je iz njega izaći, baš kao što se to desilo mog glavnom junaku u knjizi. Mnogi čitaoci se javljaju i kažu da je vrlo poučna. U početku kada je knjiga izašla javljali su mi se Švajcarci sa pitanjem zašto Marijana (glavni junak moje knjige) nije mogla da ostavi muža kriminalca, jer to nikako nisu mogli da shvate i razumeju. Pokušala sam da objasnim da se teško možete osloboditi takvih tipova i da se retko dešava da žena takvog čoveka može da ostavi, a da nema poledica zbog toga. Ono što je bitno istaći jeste da se moja knjiga nalazi u školskoj biblioteci u Bazelu kao i knjižari Bider&Tanner - kaže Jasna.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.