Čuvaju srpski jezik daleko od otadžbine

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2012, 13:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvaju srpski jezik daleko od otadžbine

Učenici i nastavnici srpske etničke škole "Vuk Stefanović Karadžić", koja subotom radi pod okriljem Crkvene opštine "Sveti arhiđakon Stefan" u Kizborou, pozivaju širu srpsku zajednicu da u subotu dođu na Vukov sabor, posvećen reformatoru srpskog jezika i pisma.

Priredba šaka srpske škole u Kizborou  

Tradicionalno, ova manifestacija srpskih đaka okuplja sve one kojima je stalo do očuvanja i širenja srpske vere, kulture, tradicije, jezika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pesme i igre u Australiji.

Đaci sa nastavnicima ovih dana uvežbavaju recitacije i pesme, koje će izvesti tokom subotnjeg programa, a kojima žele da pokažu znanje srpskog jezika, ali još i važnije da pokažu koliko je bitno sačuvati srpski jezik daleko od otadžbine.

- Vukov sabor nas okuplja u jednom drugačijem, ali sličnom duhu. Kroz pesmu i igru, priredbe i folklor, ne samo da se družimo i veselimo, nego doprinosimo očuvanju srpskog jezika i kulture i širenju svesti kod omladine da pripadaju narodu koji ima svoju tradiciju i kulturu. Sve naše etničke zajednice u rasejanju, a ima nas po celom svetu, trude se da očuvaju taj duh - piše učitelj Miroslav Nakić iz škole "Vuk Stefanović Karadžić".

 

Zalog za buduće generacije

Idući Vukovim stopama i mi ovde pokušavamo da sačuvamo veru, jezik i kulturu i da našoj deci ostavimo u amanet da i oni tako čine za sledeće generacije srpskog naroda u rasejanju. Ova crkva i škola su stubovi naše zajednice u Australiji koji će nas i našu decu okupljati i prenositi im one vrednosti koje su tradicionalne u našem narodu - piše Miroslav Nakić.

Srpska škola u Kizborou, obeležava Vukov sabor ove subote i nedelje, 20. i 21. oktobra, u velikoj sali Crkveno-školske zajednice u Kizborou. Čitava srpska zajednica iz Melburna pozvana je da pogleda program, koji naporno i vredno spremaju učenici i učitelji Srpske etničke škole.

U programu će učestvovati crkveni hor "Kornelije Stanković", folklorna grupa "Šumadija", a u goste su pozvane i folklorne grupe iz drugih zajednica.

- Pozivamo sve ljude dobre volje, svu decu i omladinu naše dijaspore da dođu i uveličaju našu proslavu, a ujedno da se i dobro zabave uz izvrsnu hranu, pesmu, muziku i bogatu tombolu - poručuje učitelj Miroslav Nakić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.