Cela porodica u humanoj misiji

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2013, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cela porodica u humanoj misiji

Đorđe Čordašević iz Toronta svoje penzionerske dane provodi aktivno, ne miruje, uvek je spreman da pomogne ljudima u nevolji.

Đorđe Čordašević

Sigurno ni njega život nije mazio, pa otuda u njegovom srcu toliko razumevanja i spremnosti da od svojih skromnih prihoda odvoji za one kojima njegova podrška mnogo znači.

Prošlu godinu završio je slanjem novca za kupovinu novogodišnjih paketića deci iz brojnih izbegličkih kampova u Beogradu, a ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je započeo onako kao što godinama radi - pružajući podršku akcijama Humanitarnog mosta "Vesti".

Samohranoj majci Dragici Anđić iz Bijeljine i njenoj ćerkici Anđeli poslao je 50 kanadskih dolara kako bi mogle da uživaju u malo raskošnijoj božićnoj večeri i osete radost na veliki praznik. Činio je to i ranije, o čemu se "Vesti" pisale, a posebno o dirljivom susretu ovog 90-godišnjaka i dve Bijeljinke u njihovom i njegovom rodnom gradu.

Pisali smo i o prilogu od 100 evra upućenim na adresu Svetlane Stefanović, medicinske sestre iz Kraljeva, koja se bori s tumorom na mozgu i kojoj su u lečenju neophodne biohronoterapije u Moskvi.

  Adresirano na lično ime: Olga Stojković sa sinom Goranom

Ni priča samohrane majke Božane Aleksić iz Donjeg Garevca nije ga ostavila ravnodušnim. Ovoj ženi koja jedva prehranjuje petoro nejači i kojoj je nedavno uginula krava, a deca ostala bez mleka, poslao je 50 kanadskih dolara. Donaciju u istom iznosu poslao je i siromašnoj porodici Dunjić iz sela Banovica na Pešteru.

 

Nedavno mu se za pomoć obratila još jedna samohrana majka, Slađana Stanković, izbeglica s Kosova, koja sada sa sinom Kristijanom živi u Leskovcu. Ova nesrećna žena ostala je bez roditelja i sestre tokom 1999. godine, potucala se po izbegličkim kampovima i kada je poverovala da će konačno naći mir u braku, on se raspao. Ovog puta nije bila sama, imala je malog Kristijana. On je njena najveća radost, ali i briga. Nezaposlena je i jedva preživljavaju. A Đorđe Čordašević pomaže im kad god može. Ovoga puta poslao im je 100 CAD.

Pored navedenih novčanih donacija, Đorđe Čordašević poslao je i šest paketa odeće i obuće da decu i odrasle, igračaka i slatkiša koji su ovih dana iz Kanade stigli u beogradsko Dopisništvo našeg lista u Beogradu.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tri paketa s odećom i obućom naš čitalac iz Toronta namenio je izbegličkom kampovima u okolini Beograda. Deo odeće u ovim paketima donacija su Kove i Sretka Šljivara, njegovih prijatelja.

Dva paketa puna lepe dečje odeće i slatkiša poklon su Dijane Škorić, ćerke Đorđa Čordaševića i njegovih unuka Mirjane i Mare, kao i sina Milana i unuka Nikole.

"Ovu odeću koristile su moje praunuke, malo je korišćena, a ima i potpuno nove. Biće dovoljno da se obuče tridesetak mališana iz izbegličkoh kampova", napisao je neumorni Đorđe Čordašević. 

 

SARADNICI POSTALI PRIJATELJI

Poseban paket Đorđe Čordašević poslao je porodici Olge Stojković s Kosova, već skoro 14 godina stanovnicima improvizovanog izbegličkog kampa u beogradskom naselju Vidikovac. Olga je koordinator te male prognaničke zajednice, a Đorđe Čordašević veoma ceni njene napore da pomoć koju pošalje dočeka i organizuje raspodelu. Tokom svog boravka u Beogradu upoznao ju je i tada je saradnja prerasla u prijateljstvo i ovaj paket Stojkovići bi dobili, kao znak pažnje i odanosti, čak i da im se život promenio nabolje . A nije.

- Nije prikladno da se žalim u trenutku kad preuzimam poklon najhumanijeg čoveka koga sam upoznala. Često zove telefonom, naročito od kada su mi suprug i svekrva poginuli. Saoseća u mom bolu, kao što deli radost zbog rođenja unuka Lazara - rekala je Olga Stojković, preuzimajući paket sa sinom Goranom.

TRI OBROKA DNEVNO

Bračnom paru Slađani i Miodragu Dunjiću i njihovim ćerkicama, četvorogodišnjoj Dajani, trogodišnjoj Milici, dvogodišnjoj Dušici i devetomesečnoj Jeleni prosleđemo je na Pešter 50 kanadskih dolara Đorđa Čordaševića.

  Nahranili ste nas i obukli: Slađana Dunjić sa decom

- Od kada "Vesti" pišu o nama, moje ćerkice imaju tri obroka dnevno. Ovih 10 kvadrata oronule kuće svaki dan imaju miris drugog kuvanog jela. Hvala tom dobrom čoveku iz Kanade. Njegov novac ćemo da trošimo kad potrošimo 100 evra koji nam je poslao Alen Flerin iz Salcburga u Austriji i 20.000 dinara koje su prikupili đaci jedne škole u Sremskoj Mitrovicu, a doneo njihov direktor s punom torbom garderobe. Mnogo je ljudi iz Srbije koji pošalju jednu ili dve hiljade dinara. Ja to rasporedim i prvi put u životu nisam bez pare u kući - kaže zahvalna majka Slađana, stub porodice.

 

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.