Akcija za oslikavanje manastira Zagrađe

Izvor: Vesti-online.com, 02.Nov.2012, 02:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcija za oslikavanje manastira Zagrađe

Radovi na obnovi manastira Zagrađe, zadužbini hercega Stefana Vukčića Kosače iznad Šćepan Polja, u toku su već desetak godina, a sada je pokrenuta i akcija za prikupljanje sredstava za oslikavanje, koju uz blagoslov vladike Joanikija i igumana manastira Zagrađe, jeromonaha Lazara, u Torontu vodi Biljana Gašović.

Da zablista punim sjajem : Manastir Zagrađe  

"Razlozi za bilo koje aktivnosti oko crkve su, verujem, isti kod svih nas koji smo u >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << njoj i oko nje, a to je ljubav prema svojoj veri", kaže Biljana Gašović.

Manastir Zagrađe nalazi se na samom sastavu reka Pive i Tare i izgrađen je na temeljima stare crkve sredinom 15. veka. Iako ruiniran i značajno oštećen, opstao je, posebno manastirska crkva sa izuzetnom statikom koja joj je omogućila da se nikad u potpunosti ne uruši, i pored toga što su Turci skinuli olovni krov. Manastir predstavlja izuzetan graditeljski poduhvat i naročito je poznat po svome kamenom ikonostasu.

Ranije nije bilo čak ni valjanog puta do ove svetinje, takođe ni naroda da svoj manastir pohodi. Obnova je počela pre 11 godina - došli su monasi, crkva je oživela i, kako iguman jeromonah Lazar kaže, "manastir i narod oko njega se uzajamno neguju i obnavljaju".

Vernici iz Republike Srpske, posebno iz Foče i okolnih mesta, prišli su manastiru kao svome duhovnom središtu i inspiraciji. U poslednjih desetak godina mnogo je urađeno na obnovi manastira koji su po nekim elementima gradnje i arhitekture putopisci i istoričari kroz vekove upoređivali sa Sopoćanima i carigradskom Aja Sofijom.

Da bi manastirska crkva, posvećena svetom Jovanu Krstitelju, zablistala punim sjajem preostalo je da se još obavi njeno oslikavanje. Biljana Gašović poziva sve zainteresovane koji žele da pomognu ovo bogougodno delo da se jave na telefon 416 488-8763 ili na mejl bgasovic@sympatico.ca.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.