Predavanje: *NAKIT ETIOPIJE – simboli, značenja, identiteti*

Izvor: Plakatt.com, 01.Nov.2010, 17:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje: *NAKIT ETIOPIJE – simboli, značenja, identiteti*


SKC, Beograd
Tuesday 23 Nov 18:00

MUZEJ AFRIČKE UMETNOSTI
Predavanje: NAKIT ETIOPIJE – simboli, značenja, identiteti
Predavanje će održati: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja
Utorak, 23. novembar 2010, u 18 časova (SKC, Kralja Milana 48)
Bogato kulturno nasleđe Etiopije, koje je dugo ostalo prikriveno od evropskog pogleda upoznaje se preko umetničkih tradicija koje se vekovima razvijaju na ovom tlu. Nakit kao dekorativna forma povezana sa telom živo je isprepletana sa svakodnevnim životom pojedinca i zajednice, dokumentujući i prenoseći kulturna značenja.
Predavanjem će biti predstavljene dekorativne tradicije Etiopije koje su ponikle na različitim kulturnim osnovama. Pored krstova privezaka hrišćanskih vernika i nakita od srebrnih perlica sa motivima iz drevne umetnosti aksumskog doba, biće predstavljene raskošne nevestinske ogrlice muslimanskih žena, talismanski xirsi privesci i drugi primeri nakita koji ukazuju na indijske i arapske umetničke uticaje. Posmatrajući nakit kao rezervoar simbola i značenja, biće data stilska i antropološka tumačenja pojedinih tipova predmeta. Takođe se analizira transformacija nakita u vizuelni predznak identiteta etničkih zajednica, kao i ukupnog etiopskog identiteta.
Uz predavanje biće organizovana prezentacija na osnovu koje će posetioci moći da se upoznaju sa obiljem materijala, formi i tipova nakita koji pripadaju dekorativnom nasleđu etiopskih naroda. Predavanje prati izložbu Nakit Etiopije organizovanu u Muzeju afričke umetnosti na kojoj je prikazan originalni nakit etničkih zajednica Etiopije.
Predavanje će održati: Aleksandra Prodanović Bojović, kustos Muzeja.

Nastavak na Plakatt.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.