Nova fotografija 7

Izvor: Plakatt.com, 26.Maj.2016, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova fotografija 7

UK Parobrod, Beograd
Thursday 2 Jun 19:00

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA „NOVA FOTOGRAFIJA 7“
četvrtak, 2.6. – utorak, 6.6.2016.
Ustanova kulture Parobrod
Kapetan Mišina 6a, Beograd
Grupna izložba Nova fotografija 7 objedinjuje radove 29 autora a izabrane fotografije kao i na predhodnim izložbama (od 2010-te godine i izložbe Nova fotografija 1) postavljaju ključna pitanja o izgledu ili značenju medija. I dalje u ovom procesu nema diskriminacije jer sve je vredno fotografisanja a svaki metod je dobrodošao.
Kao sedma izložba po redu, Nova fotografija 7 predstavlja autore na samom početku obrazovanja kao i umetnike sa ustanovljenim umetničkim karijerama. Ma koliko bili različiti svi autori koriste medij kao sredstvo istraživanja ili eksperimentisanja: Mihajlo Vučinić, Lazar Sekulić, Darja Balšić, Katja Bondarenko, Tijana Manić, Jelena Stevanović, Tatjana Petrović, Slavka Nikolić, Rea Vasić, Luka Dragović, Natalija Biščić, Valentina Čukić, Katarina Petrović, Bojana Sapun, Violeta Tešić, Dušan Popović, Goran Zlatković, Hana Jovanović Jocić, Tijana Kačarević, Ljiljana Božović, Milan Aleksić, Mihailo Vasiljević, Andrija Rančić, Vesna Mićović, Brigita Bauer, Branka Nedimović, Dirk Gebhardt, Benjamin Beker i Tijana Pakić Feterman.
Različiti teme i pristupi fotografisani subjekat transformišu u nešto više od njegove svakodnevne funkcije a imajući u vidu da ne postoji stvar koja nije fotografisana i da ne postoji stvar koja nije fotogenična. Samim tim ne postoji jasno odredište šta je vredno fotografisanja ili suprotno-šta nije. Medij fotografije upravo zato treba posmatrati kao mogući nadrealni načina izraza. Počevši od okruženja onakvog kakvo ono jeste, fotografija ima moć da obične i očigledne detalje pretvori u nešto posebno a često i fascinantno. „Nadrealizam leži u osnovi fotografskog poduhvata: u samom stvaranju duplikata sveta, stvarnosti drugog stepena, koja ja uža ali dramatičnija od stvarnosti kakva se opaža prirodnim posmatranjem. Šta bi moglo da bude nadrealnije do predmeta koji u suštini proizvodi samog sebe?“ (Susan Sontag, O fotografiji, Kulturni centar Beograda, 2009, 58.)
Zajedno, ovi autori istražuju prostore između apstrakcije i reprezentacije, dokumentarne i konceptualne prakse, analogne i digitalne tehnike; i tako podržavaju ideju da medij fotografije, u svim svojim oblicima, jeste moćno oruđe individualne umetničke prakse.
Svi učesnici su profesori, saradnici i studenti Nove akademije umetnosti. Violeta Tešić, Master studije (tekst), Borko Nerić, Doktorske studije (plakat). Kutos izložbe prof. Vesna Mićović.
Otvaranje izložbe zakazano je za četvrtak 2. jun sa početkom u 19:00 časova. Izložba će biti dostupna beogradskim posetiocima do utorka 6. juna kada će biti izmeštena u Studentski kulturni centar Kragujevca.
KONTAKT:
Vesna Mićović
+381 64 11 23 657
vesna.micovic@nova.edu.rs

Nastavak na Plakatt.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.