Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija

Izvor: S media, 28.Apr.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joko, Lenon, Tito – jedna konceptualistička akcija

Neposredno posle venčanja , Joko Ono i Džon Lenon su u dvorištu katedrale u Koventriju u Velikoj Britaniji posadili hrast posvećen ideji mira u svetu. Ubrzo, Joko Ono odlučuje da akciju proširi tako što će u nju uključiti svetske lidere koji su imali moć da direktno odlučuju o ratu i miru: pedeset državnika dobijaju žirove i pisma u kojima Joko i Džon objašnjavaju svoju antiratnu ideju sa molbom da žirovi budu zasađeni. Paket je dobio i Josip Broz!

Žirovi koji >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << su upućeni na adresu predsednika Tita su, prema protokolu, pregledani; Ambasadi Jugoslavije u Londonu poslato je uputstvo da se na poklonu zahvali Joko i Džonu, Titu je upućeno pismo koje objašnjava da je „izvesni gospodin Lenon, član u svetu poznatog ansambla Bitlsi“ poslao neobičan poklon i predlog da se žirovi zasade kao simboli želje da u svetu prestane rat. Na ovom dokumentu stoji potpis koji označava da je Tito video poklon i odobrio njegov prijem. Niko, međutim, ne može da sa sigurnošću potvrdi da su žirevi zasađeni.

U muzeju 25. maj , od 1. maja otvorena je izložba JOKO, LENON, TITO – JEDNA KONCEPTUALISTIČKA AKCIJA. Posetioci mogu da vide dokumentaciju o akciji Acrons (Žirovi) i o drugim mirovnjačko-umetničkim akcijama Joko Ono i Džona Lenona iz 1969. godine, crteže Joko Ono na temu žira realizovane povodom četrdesetegodišnjice pomenute akcije kao fotografije koje je snimio Josip Broz a koje su bile izložene na njegove dve samostalne izložbe (u Mariboru i Sarajevu) ranih šezdesetih godina prošlog veka.

Tokom trajanja izložbe biće izvedena akcija Joko Ono – Drvo želja (Wish tree) u koju će posetioci imati priliku da se uključe svojim željama i porukama posvećenim miru. Ovu akciju je Joko Ono pokrenula 1981. godine u čast Lenona i njihovih zajedničkih mirovnih aktivnosti i do danas je širom sveta prikupljeno 700.000 poruka. Poruke će nakon završetka akcije biti pohranjene u okviru svetlosne instalacije Imagine Peace Tower u Rejkjaviku.

Autori izložbe: Momo Cvijović (Muzej istorije Jugoslavije, Beograd), Sava Stepanov (Galerija Zlatno oko, Novi Sad);

Koordinatorka: Vesna Latinović (Galerija Bel art, Novi Sad)

Dizajn postavke: Ljubomir Maksimov (Studio Maximov, Novi Sad).

Izložba će trajati do 1. avgusta. Otvorena je svakoga dana, osim ponedeljka, od 10 do 16 sati.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Joko Ono, Džon Lenon i Josip Broz Tito – Jedna konceptualistička akcija

Izvor: Story, 29.Apr.2010, 09:06

Joko Ono i Džon Lenon su neposredno posle venčanja 1968. godine u dvorištu katedrale u Koventriju u Velikoj Britaniji posadili hrast posvećen ideji mira u

Nastavak na Story...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.