Jači od Argentine na svakoj podlozi

Izvor: Blic, 12.Jul.2011, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jači od Argentine na svakoj podlozi

Švedska je istorija, a Argentina budućnost. Polufinale Dejvis kupa protiv Argentine najbolja je pozivnica svim ljubiteljima belog sporta da od 16. do 18. septembra budu u Beogradskoj areni i još jednom pomognu našem timu u borbi za ulazak u finale prestižnog takmičenja.

Protivnik je izuzetno težak, pa će Novaku, Janku, Viktoru i Nenadu biti neophodna svaka vrsta pomoći, počev od podloge terena. Poznato >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je da su skoro svi argentinski igrači prve korake napravili na šljaci, pa je logičan izbor našeg tima brza podloga.

- Iznenaditi protivnika sa podlogom praktično nije moguće, pre svega zbog činjenice da su propisi ITF-a jasni, a to je da podloga terena mora odgovarati makar jednom profesionalnom turniru u sezoni. Dakle, nije moguće postaviti podlogu na kojoj niko nikada nije igrao. Postaviti takav teren nikako nije lako. Stavlja se nekoliko slojeva akrilne podloge i ne može se uvek napraviti 100 odsto onako kako ste zamislili - kaže za "Blic” selektor našeg Dejvis kup tima Bogdan Obradović.

Kako je najavljeno, u Areni će se igrati brz tenis.

- Kriterijumi za odabir podloge bili su nam isključivo vezani za želje i mogućnosti naših igrača, a ne protivničkih. Naši najbolji teniseri se vrlo dobro snalaze na brzim podlogama, tako da možemo očekivati takav izgled terena. To nije slučaj i sa Huanom Martinom del Potrom, najboljim igračem Argentine, jer je potvrđeno da ne beleži dobre rezultate na terenima sa niskim odskokom, delom i zbog njegove visine.

Obradović je uveren da je Srbija bolji tim od Argentine.

- Iskreno, rano je pričati o sastavu ekipa jer ko zna šta će se desiti za dva meseca. Tako smo pričali i o Soderlingu kao glavnoj snazi Šveđana, pa se na kraju nije ni pojavio. Singl igrači su im odlični, mada Nalbandijan ima dosta problema sa povredama. Dubl je snažan, predvođen Švankom, ali ne i nepobediv. Mislim da možemo dati adekvatan odgovor na svakog njihovog tenisera i verujem da možemo do finala - optimista je Obradović.

Naša zemlja (tadašnja Jugoslavija) odigrala je samo jedan Dejvis kup meč u istoriji protiv Argentine. Bilo je to davne 1964. godine, kada je ostvarena ubedljiva pobeda od 5:0. Našu selekciju su do trijumfa predvodili Nikola Pilić i Boro Jovanović, dok su za "gaučose” nastupali Roberto Aubone i Eduardo Sorijano.

Od betona do plastike

Tvrdi tereni su obično napravljeni od betona ili plastike. Smatraju se srednje brzom podlogom gde loptica brzo ide i odskače nisko i zbog toga poeni traju relativno kratko. Snažni igrači sa jakim servisom imaju blagu prednost. Ovakvi tereni se mogu razlikovati po brzini, ali su brži od šljakastih terena i sporiji od travnatih. Tvrdi tereni smatraju se pogodnim za najveći broj profesionalnih igrača.

Vrste podloga:

1. Rebound ace (sinpejv, komfor, original)

2. Pleksipejv (prestiž, turnament)

Pozitivna energija jača od umora

Jedan od standardnih problema je kalendar takmičenja. Kao i prošle godine, tako će i ove polufinale Dejvis kupa biti na programu samo pet dana posle finala US Opena.

- Pod pretpostavkom da će Novak igrati završnicu u Njujorku, ta pozitivna energija koju bude poneo sa tobom nadjačaće neizbežan umor i džet leg. Zna Đoković, a znam i ja, kako se treba izboriti s tim jer imamo iskustva iz protekle godine. Tenis je surov sport, malo je odmora, a kako bude Argentincima, biće i nama - kaže Obradović.

Povezane vesti: Španci eliminisali SAD u četvrtfinalu Dejvis kupa Janko: Posao još nije gotov; Nole: Jurimo još jedno finale Šveđani pobedili Đokovića i Zimonjića i smanjili na 2:1! Argentinci u polufinalu Dejvis kupa, priželjkuju trijumf nad Srbijom Francuska u finalu Dejvis kupa
Pogledaj vesti o: Dejvis kup

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.