Težak život porodice Jovanić

Izvor: RTS, 22.Mar.2013, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Težak život porodice Jovanić

Petočlana porodica Jovanić iz Mokrina, samohrani otac i četvoro maloletne dece, žive u teškim uslovima. Majka i supruga, Aleksandra Jovanić (34) preminula je pre dvadesetak dana, što je dodatno potreslo ovu nesrećnu porodicu.

Na oronulom zidu pored kapije porodične kuće Jovanić stoji čitulja, a u kući i dvorištu vlada tuga i siromaštvo. Otac Miroslav radio je 21 godinu na železnici, gde je proglašen tehnološkim viškom.

Miroslav ne radi već tri >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine, a sa decom živi od 26.000 dinara socijalne pomoći i dečjeg dodatka.

"Struju nemamo više od godinu dan zbog duga od 45.000 dinara", kaže Miroslav.

Ukupan dug za struju i komunalije je oko 150.000 dinara, koje Jovanići nemaju. Sav život petočlane porodice smestio se u dve memljive prostorije. Kupatilo, kažu, sanjaju.

O onom, što se teško može nazvati domaćinstvom, sada najviše računa vodi najstarija Miroslavova kćerka Ivana.

"Pošto je mama umrla preuzela sam sve njene poslove, znači, pre svega brinem o bratu i sestrama, kuvam, spremam i sve ostalo", kaže Ivana.

Tuga se uselila i u dečje želje, pa mala Milana kaže da bi volela da ima televizor i da ne mora biti u boji. Dragan bi najviše želeo da mu se mama vrati, dok Miroslava primećuje da sve njene drugarice imaju patike, a ona ne.

Komšinica Zorka Crnovčić pomaže koliko može. Plačući kaže da im daje struju, nešto ogreva i da joj je mnogo žao dece.

Kad su čuli da je Aleksandra Jovanić preminula prvi je u pomoć pritekao Crveni krst Kikinda i obezbedio osnovne životne namirnice iz interventne pomoći.

Aranka Felbab, sekretar ove institucije, napominje da oni to čine uvek kad je u pitanju tako teška situacija.

Miroslav kaže da zbog dece pokušava da sakrije tugu, ali teško mu to polazi za rukom.                                                                      
Pogledaj vesti o: Dečji dodatak,   Isplata dečijih dodataka

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.