Istinski voleti i istinski praštati

Izvor: Politika, 04.Maj.2013, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istinski voleti i istinski praštati

Nikada čovek ne može dosegnuti istinsku visinu kao kada voli i iz ljubavi daje sebe

„Zaista je istinita ova reč proroka Božjeg kojom nam blagovesti svetli praznik Hristovog Vaskrsenja, praznik velike hrišćanske radosti i duhovnog veselja. Ako postoji dan među svim danima za radovanje, to je današnji dan – dan u koji proslavljamo Vaskrsenje Hrista Boga našega. Blagodareći ovom svetom danu, svi dani ljudski – od nastanka pa do kraja sveta – dobijaju svoj pravi smisao, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i sve ono što se u te dane dogodilo i događa dobija svoje pravo značenje. Ako se odigrao događaj na koji se može svesti Hrišćanstvo, onda taj događaj jeste Vaskrsenje Hristovo. Ako ima praznika na koji se mogu svesti svi praznici, to je, opet, Vaskrsenje Hristovo. Crkva zato praznik Vaskrsenja Hristovog i naziva Praznikom nad praznicima. A u crkvi pojemo: Evo dana koji stvori Gospod! Radujmo se iveselimo seu njemu! (Ps 117,24).”

„Za čoveka nema veće tajne i nepoznanice od postojanja zla u svetu. Ponekad nam se čini da se ono toliko sklupčalo i zgusnulo da ga možemo sasvim jasno videti, gotovo opipati. Zlo nastupa spektakularno, ono voli da se eksponira i da napuni sve štampane i elektronske medije porukom: ja sam nepobedivo – život je besmislen jer u njemu ja vladam. Ovakva poruka ukazuje na događaje Velikog Petka: zlo ne vlada samo zemljom, već je jače i od Boga, jer i Njega Samog može da otera u grob – poručuje nečastivi, ne shvatajući da Hristos smrću Svojom pobeđuje smrt.”

„Od kada postoji, čovek čitavog života žudi za mirom, srećom i uspehom u životu. Voli da bude priznat i poznat, da čini dela koja će ga nadživeti, da iza sebe ostavi svoje ime. I krajnje običan čovek, a ne samo obdareni, genije i svetska veličina, uživa kada neko hvali nešto njegovo, ili se divi njegovom postupku. Vrlo često, međutim, u životu ne uspevamo, nismo srećni, niti umemo dar Božji do kraja da upotrebimo na dobro. Mnogobrojniji su oni koji iza sebe ostavljaju više dana sa mukama i nemirima, nego li oni sa mnogo dana sreće i spokojstva.

Da li je to tako zbog toga što je zlo jače od nas, ili zato što ne umemo da živimo? Šta nam nedostaje da bismo i mi bili srećni? Odgovor je Hrišćanima poznat: na prvom mestu je da naučimo istinski voleti, a na drugom, da naučimo dovoljno praštati. Nikada čovek ne može dosegnuti istinsku visinu kao kada voli i iz ljubavi daje sebe. Takođe, visini stremi i kada prašta i kada se u praštanju ne osvrće na uvrede. Nikada čovek ne liči toliko na Boga kao kada moli Boga za oproštaj, i brata da mu oprosti. Ljubav i praštanje pružaju čoveku neizmernu radost. Čovek je najveći kada shvati da se svaka rđava reč koju uputi drugome vraća njemu i povređuje ga. Ne možemo drugom da nanesemo zlo, a da pre toga ne povredimo sebe.”

„Poslednja reč neće biti ljudska, već Božja. Ovaj nauk naših svetih predaka nikada ne zaboravite ni vi, deco Svetog Save, koji ste rasejani voljno i nevoljno po svim meridijanima, od Australije i Amerike do Evrope i Azije”.

Braćo i sestre, deco naša duhovna, radujmo se Vaskrslome Gospodu! Radujući se Njemu, mi se radujemo samima sebi jer postajemo večni i besmrtni. Klanjajući se Njemu Vaskrslome, mi se klanjamo večnom životu! Pričešćujući se Telom i Krvlju Njegovom, postajemo jedno sa Njim i zadobijamo život večni. U Vaskrslome Hristu otkrivamo sve naše pretke. Sve što je dobro u istoriji sveta i u istoriji našega roda nalazi se u Njemu, i postaje neprolazno i neuništivo. U Vaskrslome Hristu mi smo u zajednici sa našim Svetima i oni su sa nama! U Vaskrslome Hristu pravda uvek pobeđuje! Njime i u Njemu ona će pobediti i u naše dane! Ako je Vaskrsli Hristos sa nama i mi sa Njim, onda – ko će protiv nas? Sa ovim mislima i željama, mi vas pozdravljamo najradosnijim pozdravom:

HRISTOS VASKRSE!

VAISTINU VASKRSE!

Dano u Patrijaršiji srpskoj u Beogradu, o Vaskrsu 2013. godine.

Vaši molitvenici pred Vaskrslim Hristom: Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Irinejsa arhijerejima 

objavljeno: 04.05.2013
Pogledaj vesti o: Dan zaljubljenih

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Vaskršnja poslanica: Budimo uz naš narod na Kosovu

Izvor: Večernje novosti, 04.Maj.2013

AKO postoji dan među svim danima za radovanje, to je današnji dan, dan u koji proslavljamo Vaskrsenje Hrista Boga našega. Ako se odigrao događaj na koji se može svesti hrišćanstvo, onda taj događaj jeste Vaskrsenje Hristovo. Ako ima praznika na koji se mogu svesti svi praznici, to je, opet, Vaskrsenje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.