Srbija slavi 15. februara

Izvor: Mondo, 13.Feb.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija slavi 15. februara

Građani Srbije 15. i 16. februara slave Dan državnosti - Sretenje. Državni praznik slavi se dva dana u znak sećanja na dva značajna istorijska datuma koja bitno opredeljuju kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Foto: MN Press

Sa Sretenje 1804. godine, viđeniji Srbi tog doba, predvođeni Đorđem Petrovićem, poznatijim u narodu kao Karađorđe, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak.

Prvi srpski ustanak, ili Srpska revolucija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << označava ustanak pobunjenih Srba iz Beogradskog pašaluka i okoline protiv Turaka i predstavlja nukleus moderne srpske državnosti.

DANAS JE VELIKI DAN: Slavimo dve revolucije!

Istog dana ali 1835.godine, u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba. Potrajao je svega 58 dana, ali je ostavio veliki istorijski trag.

Takođe, Sretenje je i veliki verski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi 15.februara kao Sretenje Gospodnje.

Povodom Dana državnosti, 15. i 16. februar su neradni dani.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbija 15. februara slavi Dan državnosti, dva neradna dana

Izvor: Blic, 13.Feb.2018

Građani Srbije 15. februara slave Dan državnosti Srbije - Sretenje...Sretenje je državni praznik i slavi se dva dana, 15. i 16. februara u znak sećanja na dva značajna istorijska datuma koja bitno opredeljuju kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba...Tog dana, 1804. godine, srpski ustanici,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.