Spektakl za Dan vojske

Izvor: Glas javnosti, 14.Feb.2011, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spektakl za Dan vojske

BEOGRAD- Oko 1.000 pripadnika rodova i službi Vojske Srbije održalo je pokaznu vojnu vežbu povodom 15. februara, Dana državnosti i Dana Vojske Srbije. Vežbi su prisustvovali predsednik Srbije Boris Tadić, premijer Mirko Cvetković, ministar odbrane Dragan Šutanovac i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Prikazu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << operativnih sposobnosti Vojske Srbije prisustvovali su i predstavnici diplomatskog kora, strani vojni izaslanici, kao i brojni građani.

Vežba na Ušću bila je sastavljena od sedam segmenata, a počela je u 11 sati prikazom tri jedinice za učešće u multinacionalnim operacijama u inostranstvu. Radi se o motorizovanoj pešadijskoj četi, vodu Vojne policije i vodu Atomsko bilološke i hemijske odbrane (ABHO) čija priprema je otpočela pre godinu dana.

Vežba pred gledaocima bila je zapravo prikaz onoga što su naučili i što ih očekuje u multinacionalnim operacijama UN ili Evropske unije na kriznim žarištima u svetu, kao i reagovanje na nepredivđene događaje.

Osim ponašanja i delovanja na klasičnom kontrolnom punktu UN, posebno zanimljiv bio je prikaz odbrane konvoja u kriznoj situaciju usled napada terorista improvizovanim eksplozivnim napravama, posle kojeg je usledio vatreni obračun obezbeđenja konvoja sa teroristima.

Interesantno je bilo videti dejstvo borbenih helikoptera SA-342 " Gama" po teroristima, kao i pozivanje u pomoć jurišne i borbene avijacije koji su u ovom slučaju činili  avioni " Supergaleb G-4" i " MiG-29".

Zapažena šema delovanja zamišljenog napada na konvoj bilo je slična kriznim situacijama sa kojima se svakodnevno suočavaju ili su sesuočavale jedinice NATO u Avganistanu i američke snage u Iraku do pre nekoliko godina.

U podoršci konvoju učestovali su i pripadnici specijalne brigade sa transportnim helikopterom HT-40 koji su izvlačili ranjenike dok ih je nadletala lovčaka avijacija i sa reke obezbeđivao desantno jurišni čamac i rečni minolovac.

Na vežbi u paradi po prvi put prikazana su nova patrolna vozila vojne policije, kao i nove uniforme Vojske Srbije u digitalnoj šari, koja ulazi u operativnu upotrebu, a rađena je na osnovu satelitskih snimaka teritorije Srbije.

Pripadnici specijalne brigade uglavnom su bili naoružani automatskim puškama Hekler i koh G- 36, a u zastavnim vodovima videle su se automatske puške domaće proizvodnje M-21. Borbeni deo prikaza vežebe činili su oklopni transporteri M-86 kojima su po prvi put za zaštitu mitraljesca dodate pancirne metalne ploče.

Vežba na Ušću završena je prikazom letačkih sposobnosti školskog klipnog aviona " Lasta", za čijim komandama je bio potpukovnik Salko Hadžić. Avion " Lasta" inače predstavlja ponos obnovljene srpske vazdušne industrije.

Uništili ste vojsku do te mere da nemate ni uniforme da im sašijete! Zašto niste prikazali mornare, što ih skrivate od očiju javnosti. Ljudi bi se zgranuli da ih vide u kakvim uslovima oni rade, a da ne pričam koliko su plaćeni svi ovi momci... Sramota za ovu zemlju, nije vojska, nego oni koji upravljaju sa istom. Sram vas bilo generali, nosate uniforme i vozate se skupim mašinama, što niste uložili u nove brodove, kamione, tenkove, avione... Svoja dupeta ste lepo ušuškali u digitalnu šaru, koju prave od kineskog materijala preko firmi poznatih političara! Vojska nam je sve manja i manja, a vi pričate o interoperabilnosti, odakle vam takav rečnik, da nije iz vujaklije? Sramota.

Ovi na vlasti se vjerovatno sprdaju...kakva vlast takva vojska. Bolje im je da raspuste i to sto je malo ostalo, da se ne brukamo.
Pogledaj vesti o: Dan državnosti Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.