Na albansku platformu odgovoriti srpskom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Feb.2019, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na albansku platformu odgovoriti srpskom

Istoričar Momčilo Pavlović izjavio je danas da albansko pitanje koje realno postoji na čitavom Balkanu nije rešeno, ali da nije rešeno ni srpsko pitanje, posebno posle raspada velike države Jugoslavije.

Na platformu Prištine za dijalog s Beogradom, koja ne pruža šanse za kompromis, odgovorio bih srpskom platformom, istakao je za RTS Pavlović, ocenivši da je albanska platforma jedan vid ultimatuma.

Na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Dan državnosti Srbije, predsednik je Sretenjskim ordenjem odlikovao 60 zaslužnih pojedinaca i institucija, a za zasluge u oblasti istorijskih nauka Srebrnom medaljom odlikovan je Institut za savremenu istoriju, a priznanje je primio njegov direktor Momčilo Pavlović.

Kruna njegovog rada je knjiga "Hronologija Kosova, Vek važnih događaja 1912 - 2012".

Pavlović je rekao da istorija ne menja sadašnjost, ali istorijsko iskustvo pomaže da se simuliraju neka rešenja koja su u istoriji već poznata.

Prema njegovim rečima, istorijsko iskustvo govori da bi se na velikoj međunarodnoj konferencija ta dva pitanja mogla staviti na dnevni red.

On smatra da bi 2019. godina bila godina kompromisa, koji je, kako kaže, uzajamno popuštanje i uzajamna saglasnost - ne mogu svi da dobiju sve i da drugi izgube sve.

"Tačke susretanja albanskog i srpskog problema na ovom prostoru su na primer, i jedni i drugi teže EU. Pa zar Evropa koja želi da nam stvarno pomogne ne integriše odjednom sav taj bagaž na čitavom prostoru bivše Jugoslavije u EU, pa da onda diktira standarde, nema granica nema kvazi carina, blokada", rekao je Pavlović.

Velika međunarodna konferencija je iskustvo, posebno iz 19. veka, jer posle velikih sukoba, svakog sukoba mora da postoje mirovni pregovori i rešenje, kaže istoričar.

"Stvorena je realnost na terenu koja primorava srpsko rukovodstvo da prizna tu realnost", rekao je Pavlović.

Govoreći o tome da li je realnost razgraničenje, on je rekao da u jednom trenutku, možda da, ali samo celovito razgraničenje, celovite revizije granica na čitavom prostoru, ali to je poslednje rešenje kojem treba pribegavati.

"U svim analizama se govori da Srbi i Bošnjaci ne mogu da žive zajedno, da Srbi i Albanci ne mogu da žive zajedno, a izvodi se zaključak da opet moraju da žive zajedno, pa onda razgraničite ih ali pod jednakim uslovima, a ne stvorenim realnim stanjem", rekao je Pavlović.

U ovom slučaju Srbija ne može da pristane na razgraničenje sa samom sobom, ona može da otkine deo teritorije i u istoriji imate nekoliko najava, ali se retko dešava da jedna država otkine deo svog tela, ističe Pavlović.

Pavlović je istakao važnost Dana državnosti Srbije, navodeći da je Sretenje 1804. i 1835. u osnovi srpske državnosti i moderne srpske države.

"Da nije bilo Sretenja 1804. i 1835. odnosno Ustava, koji je nakalemljen na jednu vazalnu državu, ne bi bilo ni borbe za slobodu. Posle 74 godine Srbija je dobila nezavisnost i od tada gradi svoju državnost", dodao je on.

"Problem je u tome što je svoju državnost ugrađivala u širi okvir, jugoslovenski, i to iskustvo jugoslovensko je porazno. Ovaj praznik još nije utemeljen u narodu, narod više zna o medvedu i narodnim običajima nego o istorijskim činjenicama", rekao je Pavlović.

Ovo je najveći dan, ogledalo društva, rekao je Pavlović, koji je istakao da treba sistematski krenuti od školskog sistema, preko medija, pa do državnih počasti - da sve počinje i da se sve završava sa Sretenjem.

"Sretenjski ustav je na srpsko autoritarno društvo, samovolju kneza, nakalemio najbolje u Evropi posle Francuske revolucije - slobodu, podelu vlasti, ograničenje samovolje i, na kraju krajeva, ukinuli smo feudalizam. Srbija je bila zemlja sitnog poseda i seoske sirotinje", zaključio je Pavlović za RTS.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Pavlović: Na albansku platformu bi trebalo odgovoriti SRPSKOM

Izvor: Blic, 16.Feb.2019

Istoričar Momčilo Pavlović izjavio je danas da albansko pitanje koje realno postoji na čitavom Balkanu nije reššeno, ali da nije reššeno ni srpsko pitanje, posebno posle raspada velike držžave Jugoslavije.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.