Guverner Tokija: Cunami je božija kazna

Izvor: Blic, 15.Mar.2011, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guverner Tokija: Cunami je "božija kazna"

Guverner Tokija, Šintaro Išihara, uputio je izvinjenje zbog svoje izjave da je cunami, koji je do trenutka njegove izjave odneo tri hiljade života, zapravo, božija kazna za egoizam japanskog naroda, prenosi "Gardijan".

Išihara, konzervativac koji će se četvrti uzastopni put kandidovati za mesto guvernera idućeg meseca, duboko se izvinio naciji zbog svoje izjave.

Inače, 78-godišnji guverner, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i ranije umeo da uputi poneku uvredljivu opasku, izvinio se nakon što je guverner prefekture Mijagi, u kome je stradalo najmanje 10.000 ljudi, izrazio svoju zapanjenost zbog Išiharinih reči.

"Japanska politika obojena je egoizmom i populizmom. Moramo da upotrebimo cunami da bismo se rešili egoizma, koji se uhvatio kao rđa za mentalitet japanskog naroda već dugo vremena", rekao je Išihara u ponedeljak.

On je katastrofu u Japanu opisao kao "tembacu" - božiju kaznu i dodao: "Zaista mi je žao žrtava".

Išihara nije jedina javna ličnost koja je davala neuravnotežene izjave. Televizijski i radio voditelj Glen Bek sa "Foks njuza", rekao je da bi se zemljotres mogao shvatiti kao poruka od Boga.

"Ne kažem da je Bog izazvao zemljotres. Ali i ne poričem tu mogućnost", rekao je on.

Prioriteti

Bilo je i voditelja koji su na pogrešan način shvatili prioritete. Tako je voditelj američke televizije CNBC Leri Kadlou u petak razgovarao u uticaju cunamija na američku ekonomiju, dok je na ekranu prikazivana grafika koja je pokazivala broj mrtvih, koji je u tom trenutku prelazio hiljadu.

Apokalipsa u Japanu

Komesar EU za energiju Ginter Etinger izjavio je danas da nuklearna havarija u Japanu liči na apokalipsu i da je Tokio skoro izgubio kontrolu nad događajima u nuklearnoj centrali Fukušima, preneo je Tanjug.

"Može se čuti priča o apokalipsi i ja mislim da je to pravi izbor reči", rekao je on.

Etinger smatra da je praktično sve izvan kontrole i da ne može da isključi najgore u satima i danima koji dolaze.

Povezane vesti: Zemljotres 6,1 stepen Rihtera pogodio jug Japana

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.