FOTO: Ova neobična kuća je otporna na cunami!

Izvor: JavneVesti.com, 18.Jan.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FOTO: Ova neobična kuća je otporna na cunami!

Arhitektonski biro "Designs Northwest Architects" napravio je "Cunami kuću" u SAD-u koja može da izdrži i najgore uslove u prirodi - jake vjetrove, oluju, pa čak i cunami.

"Cunami kuća" izgrađena je u američkoj državi Vašington u regionu Kamano ostrva, koji je sklon čestim poplavama. 
Prizemlje nazvano "poplavna soba" je višenamjenski prostor koji se može pohvaliti zidovima projektovanim da se razdvoje ako cunami pogodi kuću, ostavljajući na taj način konstruktivni integritet gornjih spratova netaknut.

Taj objekat smješten na obali ima dva sprata plus potkrovlje, kao i temelje od 1,5 metara visine koji su projektovani da izdrže cunami talase velike brzine i snage.

Posljedice vremenskih nepogoda u tom dijelu svijeta mogu da budu pogubne. Primjera radi, uragan "Katrina" i nedavni polarni vrtlog koji je snijegom zatrpao velike dijelove Sjeverne Amerike, razorili su brojne domove.

Glavni životni prostor se nalazi na drugom spratu, a pristupa mu se preko jakih čeličnih stepenica od savijenih ploča, prenosi portal "Građevinarstvo".

Sprat sadrži kupatilo, kuhinju i trpezariju, glavnu spavaću sobu i spavaću sobu u potkrovlju kojoj se pristupa preko merdevina.

Arhitekte iz biroa "Designs Northwest Architects" su, ipak, nastojale da dodaju neku toplinu u glavnim životnim oblastima uz upotrebu kedrovine i obiljem prozora koji obezbeđuju dovoljno prirodnog svetla.


Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na JavneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JavneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JavneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.