Bankari upozoravaju: Preti globalni dužnički cunami

Izvor: B92, 22.Nov.2020, 15:29

Bankari upozoravaju: Preti globalni dužnički cunami

Globalni dug će do kraja godine dostići rekordnih 277 biliona dolara usled daljih troškova vlada i kompanija kao odgovor na pandemiju virusa korona.

Prema podacima Instituta za međunarodne finansije (IMF), čiji su članovi više od 400 banaka i finansijskih institucija širom sveta, globalni dug se povećao za 15 biliona dolara do septembra, na 272 biliona dolara.

Skoro dve trećine tog povećanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnosi se uglavnom na tržišno razvijene države, preneo je Sputnjik.

"Postoji znatna neizvesnost oko toga kako globalna ekonomija može da se razduži u budućnosti bez velikih negativnih posledica po ekonomsku aktivnost", navodi se u izveštaju i upozorava na "napad dužničkog cunamija".

Ukupan dug razvijenih zemalja, kaže se u izveštaju, skočio je na 432 odsto BDP-a u trećem kvartalu, što je povećanje za 50 odsto u odnosu na 2019.

IMF dodaje da je ukupan američki dug na putu da dostigne 80 biliona dolara ove godine u poređenju sa 71 bilion dolara u 2019.

Što se Evrozone tiče, dug je porastao za 1,5 biliona na 53 biliona dolara. Ipak, to je manje u odnosu na rekordnih 55 biliona dolara, koliko je bilo u drugoj četvrtini 2014.

Udeo duga u BDP-u zemalja u razvoju dostigao je skoro 250 posto, prenosi RT.

Liban, Kina, Malezija i Turska suočavaju se sa najvećim porastom duga u nefinansijskom sektoru.
Pogledaj vesti o: Cunami

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.