Izvor: TvojPortal.com, 22.Jun.2012, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZVEZDA: Ovo je istorijska Skupština

Izvor:mondo.rs  Crveno-beli održali sednicu Skupštine, prvu posle zvaničnih izbora. Govorili Petar Škundrić, Vladan Lukić, Matija Bećković...
Intoniranjem klupske himne u izvođenju dečjeg hora "Čarolija" u maloj Sali Centra "Sava" završen je svečani i označen početak radnog dela konstitutivne sednice FK Crvena zvezda.


Svi govornici ističu da je ovo istorijska sednica, jer je prva >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << posle zvaničnih izbora sprovedenih krajem maja, ujedno i prva u čijem radu učestvuje 150 članova.
U radnom delu, koji je mimo prakse zatvoren za predstavnike medija, što je jedinstven slučaj u novijoj istoriji srpskog sporta (barem u vrhunskom), odnosno u čijem radu su učestvovali samo članovi Skupštine, izrabrani su predsednik i sekretar Skupštine.
Predsednik će, kao i do sada, biti Svetozar Miailović, a funkciju sekretara preuzeo je Miljko Valjarević, sekretar Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Zasedanju u Centru "Sava" prisustvovao je veliki broj poznatih zvezdaša iz svih sfera javnog života, računajući i navijače koji su došli u punom broju. Ona je počela intoniranjem himne "Bože pravde", nastavljena nadahnutim govorom akademika Matije Bećkovića, posle čega je glumac Nenad Okanović govorio već dobro poznate reči preminulog barda srpskog glumišta i velikog zvezdaša, Ljube Tadića.
Pre predsednika Fudbalskog kluba Vladana Lukića, skupu se obratio prvi čovek Sportskog društva Petar Škundrić, čiji je najupečatljiviji deo govora bio:
"Očekujem da svako od nas ovde, računajući i mene, uradi najbolje što zna i najviše što može za Crvenu zvezdu, ni manje, a ni više od toga".
Posle toga okrenuo se ka treneru Robertu Prosinečkom i igračima i od njih zatražio isto.
A onda je za govornicu stao Vladan Lukić, koji je konstatovao da će narednih šest meseci biti ključni za klub.
"Siguran sam da nikada u životu neću biti tako ponosan kao danas. Doživeo sam, hvala Bogu, mnogo lepih trenutaka kao igrač i čovek, ali trenutak kada postajem prvi izabrani predsednik Crvene zvezde na direktnim i opštim izborima na kojima je pravo glasa imalo više od deset hiljada članova je nešto posebno", počeo je Lukić.
Zahvalio se biračima, čak i onima koji nisu glasali za njega, i apostrofirao da je odziv bio sjajan s obzirom na to da je bilo otvoreno samo 16 glasačkih mesta. Takođe, dodao je da su pojedini članovi kluba prelazili i po 100 kilometara da bi glasali. On tvrdi da mu nije drago što nije imao protivkandidata.
"Birajući rukovodstvo na ovaj način ušli smo u društvu velikih svetskih i narodnih klubova Reala, Barselone, Benfike, Flamenga i Šalkea... Samo takav klub može na krov sveta i Evrope. Zato smo mi Crvena zvezda".
A onda se Lukić osvrnuo na početke, kada je pre tri godine seo u predsedničku fotelju.
"Nisam ni sanjao koliko je Zvezda marginalizovana u fudbalskoj organizaciji i našem društvu. Na mnogim važnim mestima u fudbalu i nažalost u našem društvu se nalaze ljudi kojima je činjenica da Crvena zvezda postoji, da je najveća i najpopularnija nešto sa čime ne mogu da žive. I zato, čine sve ne bi li uništili ovaj klub. Najveći greh moj i mojih saradnika sve ove godine je bio taj što smo kao zvezdaško rukovodstvo odbili da igramo u toj unapred pripremljenoj igri. Zato smo bili mete kampanja, podmetanja i napada. I biće toga još jer im rušimo njihov idiličan svet u kome se sve zna. Ali neka znaju da će taj svet biti srušen jer nema fudbala u Srbiji bez Zvezde i zato što mi snaga najveća, kako kaže jedna od naših pesama".
Lukić je objasnio kako su on i njegovi saradnici reagovali na napade.
"Onako kako to jedino Zvezda ume – reakcijom i mobilizacijom. Naš odgovor je prosečna poseta na stadionu od više od 22 hiljade gledalaca zbog koje smo posle ukrajinskog Šahtjora drugi najgledaniji klub u istočnoj Evropi, mlad tim u kome se nalazi većina mladih i seniorskih reprezentativaca Srbije i naš mlad i talentovan trener koji pre svega zvezdaš i legenda našeg kluba".
Ipak, dodao je da Zvezda nema želju ni nameru da upravlja fudbalskom organizacijom.
"Ta organizacija treba da brine o interesu srpskog fudbala, njegovom prosperitetu i napretku i za to će uvek imati podršku našeg kluba. Međutim, hoću jasno da kažem da u današnjoj fudbalskoj organizaciji Srbije nema zvaničnih predstavnika Crvene zvezde, predstavnika ove skupštine kao i uprave. U organima fudbalske organizacije se nalaze pojedini bivši igrači koji su zvezdaši. Mi njih poštujemo i smatramo da im je tamo mesto zbog onoga što su uradili za srpski fudbal i da treba da budu deo fudbalske organizacije. Međutim, pored njih, zvaničnih predstavnika Crvene zvezde nema i to se mora da se promeni posle izbora koji se održavaju u fudbalskoj organizaciji".
Poslednji izbor rukovodstva FS Beograda nazvao je "skandalom".
"Iza oba izabrana kandidata koji stoji naš najveći sportski rival, a nije izabran predstavnik Zvezde i pored jasnog i čvrstog dogovora sa rukovodstvom FSS-a je samo dokaz protiv čega ćemo se boriti".
Predsednik crveno-belih smatra da je nemoguće da se po celoj Evropi otkrivaju afere vezane za nameštanje utakmice i zato pozvao nadležne organe da reaguju i u Srbiji.
Lukić kaže da je Zvezda stvorila najjači sponzorski pul u ovom delu Evrope na čelu sa "Gaspromom", kome se posebno zahvalio na "istorijskoj poseti predsednika Ruske federacije Vladimira Putina".
Od članova rukovodstva posebno je istakao Aleksandra Antića, Dušan Mrakić i naročito predsednika Sportskog društva Petra Škundrića
"Samo nam je nebo granica. Kada god je u istoriji bilo teško Srbiji, bilo je teško i Zvezdi. Mi smo deo tradicije, kulture i istorije naše zemlje, naše sudbine su neraskidivo povezane. Zato, posle decenija nedeća dolaze bolji dani i za Zvezdu, i za Srbiju".
Lukić je obraćanje članovima Skupštine završio rečima:
"Živela Zvezda! Živela Srbija".
Matija Bećković izabran je za člana Skupštine zbog čega se obratio prisutnima:
"Prilika je da obnovimo gradivo i podsetimo da su najvažnije srpske institucije Srpska pravoslavna crkva, Srpska akademija nauka i umetnosti, Crvena zvezda i list Politika".
Govorio je u dahu...
"Rečeno je da ima dve vrste akademika - onih kojima treba akademija i onih koji su potrebni akademiji. Tako je i sa Delijama i sa Crvenom zvezdom. Ko danas ne zna da se mesto gde su se 'igrale Delije na sred zemlje Srbije' zove Marakana, a da je Deligrad drugo ime za Beograd. Kada je biran najveći junak, svi su bili jednodušni da je među junacima najveći - neznani junak. Onaj za koga samo Bog zna. I najveći Delija među Delijama je neznani Delija, najzaslužniji za slavu Crvene zvezde".
Bećković se zapitao zašto se ne bi uveo orden za vernost Crvenoj zvezdi.
"Zašto? Kao što se nekada dobijao orden za vernost otadžbini i dinastiji. Zašto ne bismo održali svetski kongres Delija kada već imamo više pristalica nego bilo koja partija", nastavio je Bećković i zaključio:
"Počeo sam da navijam za Crvenu zvezdu kada nisam ni znao šta je to, ali sam znao zašto navijam. Sada znam i jedno i drugo".

Novi članovi Upravnog odbora su: predsednik UO Vladan Lukić, potpredsednik UO Aleksandar Antić, predsednik Skupštine grada Beograda, Dušan Mrakić, državni sekretar za energetiku, Milorad Simić, savetnik predsednika Republike Srbije, Vladica Popović, bivši fudbaler Crvene zvezde, Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, Slobodan Babić, predsednik Upravnog odbora kompanije Rudnap, Nenad Banović, general policije i načelnik Uprave pogranične policije MUP-a Srbije, dr Mirko Kerkez, zamenik direktora Kliničkog centra Srbije, Ivan Bošnjak, generalni direktor kompanije Milenijum tim iz Beograda, Blažo Čabarkapa, generalni direktor kompanija Reks – prom iz Beograda, Vladan Maksić, generalni direktor kompanije Nimaks iz Beograda, Uroš Zeković, pomocnik direktora Uprave za bezbednost saobraćaja.
Predsednik bira preostalu trećinu članova (šest), što će naknadno učiniti.

Pogledaj vesti o: Robert Prosinečki,   Gasprom

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.