Urošu Mišiću kazna prepolovljena

Izvor: B92, 30.Apr.2011, 04:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Urošu Mišiću kazna prepolovljena

Beograd -- Apelacioni sud smanjio je napola kaznu zatvora Urošu Mišiću koji je na fudbalskoj utakmici napao bakljom policajca Nebojšu Trajkovića, potvrđeno je za B92.

Apelacioni sud je pravosnažno osudio Mišića na pet i po godina zatvora, dok je prethodno sa dve prvostepene presude bio osuđen na 10 godina.

Mišićev advokat je zadovoljan takvim ishodom, dok tužilaštvo nije želelo da se oglašava dok ne dobiju rešenje apelacionog suda. Posle smanjenja kazne, Mišić >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će u zatvoru ostati do juna 2013. godine.

Uroš Mišić je prvobitno bio optužen, a kasnije i osuđen za pokušaj ubistva pripadnika Žandarmerije Nebojše Trajkovića, za šta je dobio 10 godina zatvora.

Sud je tada utvrdio da je Mišić upaljenu navijačku baklju pokušao Trajkoviću da ugura u usta i da je pri tom bio svestan kakve posledice taj čin može da izazove.

Apelacioni sud sada je preinačio prvostepenu presudu i izrekao konačnu od pet i po godina zatvora.

Kako je nezvanično potvrđeno za B92, sud je utvrdio da je Uroš Mišić napao upaljenom bakljom Nebojšu Trajkovića i udario ga u leđa, ali nema dokaza da je pokušao da mu zapaljenu baklju ugura u usta.

Delo je prekvalifikovano u napad na službeno lice, jer nije dokazano da je u pitanju pokušaj ubistva.

Odbrana zadovoljna presudom

Iako smatra da je kazna mogla da bude i blaža, odbrana je zadovoljna presudom Apelacionog suda.

Mišićev advokat Borivoje Borović ocenio je da se konačna presuda zasniva na pravnim činjenicama.

"Smatram da se Apelacioni sud ponašao po Dušanovom zakoniku, jer nema straha od vlasti, već su se vodlii pravnim činjenicama", naveo je Borović.

Apelacioni sud još nije dostavio rešenje o presudi zainteresovanim stranama, zbog čega niko iz tužilaštva i suda nije želeo da komentariše slučaj Uroša Mišića.

U Ministarstvu sporta, koje je formiralo komisiju za borbu protiv nasilja na sportskim terenima, rekli su za B92 "da je nasilnicima mesto u zatvoru, ali da o kaznenoj politici odlučuje pravosuđe, a ne ministarstvo".

Od pokušaja ubistva do napada na službeno lice

Podsetimo, slučaj napada na pripadnika Žandarmerije Nebojšu Trajkovića na utakmici Crvena zvezda - Hajduk Kula u decembru 2007, hapšenje Mišića nedugo zatim i suđenje koje je potom usledilo, od samog početka, a naročito nakon izricanja prve presude, pratili su pritisci.

Tako su drugovi Uroša Mišića u sudnici vređali sudiju, a navijači su išarali gradove Srbije grafitima "Pravda za Uroša". Taj natpis našao se jednom prilikom čak i na majicama igrača Crvene zvezde, za koju Mišić navija. Takođe, sa transparenata na tribinama Zvezdinog stadiona upućene su pretnje sudiji koji je predsedavao veću da će ga "stići pravda koju deli".

Inače, pre ove, pravnosnažne odluke Apelacionog suda u Beogradu, isto prvostepeno veće dva puta je donosilo istu presudu Mišiću, i to za ubistvo u pokušaju - 10 godina zatvora. Kazna koju je sud odmerio predstavljala je zakonski minimum za to krivično delo.

Sada, presudom Apelacionog suda, Mišić je osuđen ne zbog pokušaja ubistva, već zbog napada na službeno lice.

Prva presuda doneta je u septembru 2008, Vrhovni sud ukinuo ju je u martu 2009. godine. Na ponovljenom suđenju, Uroš Mišić dobija istu, 10-godišnju zatvorsku kaznu, a njegov advokat odmah najavljuje da će se ponovo žaliti.

Mišić je u žalbi naveo da "nije prošao dan a da se nije pokajao" i zamolio Apelacioni sud da ga osudi za lakše krivično delo; s druge strane, napadnuti pripadnik policije Nebojša Trajković, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, odbio je da svedoči pred Apelacionim sudom, izjavljujući da ostaje pri iskazima koje je dao na prethodnim suđenjima.

Pošto odnedavno ne postoji mogućnost da viša sudska instanca više puta ukida presude o istom predmetu da bi se vraćala nižem sudu na ponovno odlučivanje, sad je Apelacioni sud imao obavezu da donese pravnosnažnu presudu na suđenju koje je počelo u februaru ove godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.