Izvor: JUGpress.com, 09.Feb.2019, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tabaš: Radnik i Dinamo ponos Pčinjskog okruga

BUJANOVAC

Surdulički “Radnik” je već nekoliko godina superligaš i zahvaljujući tome mnogi ljubitelji fudbala sa juga Srbije mogu da vide naše najbolje klubove poput Crvene Zvezde i Partizana kada gostuju u tom gradu.

Surduličanima na supreligaškoj fudbalskoj sceni ove godine se pridružio i Dinamo iz Vranja, i zato su ova dva kluba zasluženo ponos Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga, a ne treba >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << zaboraviti da je 90-tih godina i BSK iz Bujanovca igrao je značajnu ulogu u Srpskoj ligi, kada je na čelu kluba bio dokazani fudbalski radnik Blagoje Tabaš.

Sada je Blagoje Tabaš na čelu Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga na funkciji predsednika, a u isto vreme je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije.

U želji da saznamo kako žive fudbalski klubovi u Pčinjskom okrugu posetili smo Bujanovac gde radi i živi Blagoje Tabaš.

Obaveze na radnom mestu direktora Poštanske štedionice bile su osnovni razlog da smo razgovor vodili posle radnog vremena u večernjim satima mada smo u Bujanovac stigli oko podneva.

“Na teritoriji Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga trenutno imamo 28 aktivna kluba koji su u takmičarskom pogonu, od toga je 14 sa teritorija opštine Bujanovac, opština Vranje ima 6, a opština Surdulica 8 kluba. Imamo na našu sreću i dva superligaša. Surdulički Radnik je već starosedelac, koji ima i zavidne takmičarske rezultate, a od ove godine im se pridružio i Dinamo iz Vranja. U zoni ,,Jug” sa naše teritorije za bodove se nadmeću četiri kluba, i to: Mladost (Bosilegrad), Pčinja (Trgovište) , Morava (Vladičin Han) i Vrnjska banja iz istoimenog mesta”, kaže Tabaš.

JUGpress: Da li to znači da na teritoriji vašeg okruga imate i ligu koja je u nadležnosti vašeg saveza i gde igraju klubovi sa teritorije Pčinjskog okruga ?

Tabaš: Upravo tako. Organizovano je takmičenje u Pčinjskoj okružnoj ligi u kojoj se za bodove bore 12 klubova, i to: Nebeski anđeli, Vihor, Lugina, Pavlovac, Trnovac, Čelik, Alakince, Mladost, BSK, Južna pruga, Levosoje i Trešnjevka. Ovaj broj od 12 kluba je trebao biti veći, ali četiri kluba u međuvremenu su odustala od daljeg takmičenja.

JUGpress: I, kako je protekla jesenja prvenstvena sezona ?

Tabaš: U granicama sportske korektnosti i svi potrebni izveštajim komesra za takmičenje i suđenje usvojeni su od strane Izvršnog odbora na vreme i bez primedbi. Na prvo mestu zimuje ekipa bivšeg zonaša Nebeskih anđela sa 31 osvojenim bodom, a u stopu je prate ekipe Vihora i Lugina koje na svojim bodovnim kontima imaju po 25 osvojena boda.

JUGpress: U mnogim fudbalskim sredinama je problem takmičenje mlađih kategorija. Kakva je situacija u vašem okrugu ?

Tabaš: Pošto, danas, sve klubove muči besparica a postojanje mlađih kategorija je veoma zahtevan i naporan posao, naši vredni fudbalski radnici iz Pčinjskog okruga ulažu mnogo napora kako bi imali mlađe kategorije u takmičarskom pogonu. Imamo već drugu godinu Ligu mlađih kategorija i u njoj se nadmeću ekipe: BSK, Bukurevac, OFK Rota, Vihor, Mladost, Levosoje i Južna pruga. Titula jesenjeg prvaka pripala je mladoj selekciji ekipi BSK. Od nove sezone planiramo i ligu kadeta.

JUGpress: Kada ste nekad bili na čelu bujanovačkog BSK igrali ste zapaženu ulogu u Srpskoj ligi. Kakva je danas situacija sa ekipom BSK ?

Tabaš: U vreme kada sam bio predsednik BSK bila su neka bolja vremena, danas, se mnogo toga promenilo i BSK, nažalost, igra u Pčinjskoj okružnoj ligi i na kraju jesenje sezone zauzeo je mesto u sredini tabele.

JUGpress: Na teritoriji vašeg saveza dosta je popularan mali fudbal ?

TABAŠ: Tako je. Imamo četiri kluba za mali fudbal u Bujanovcu, dok po jedan klub postoji u Vranju i Surdulici. Imamo u Preševu ženski fudbalski klub koji se takmiči u ligi koja je pod nadležnošću FSRIS, a u ekipi zajedno igraju devojčice Srpske i Albanske nacionalnosti.

JUGpress: Kakva je fudbalska infrastruktura u Pčinjskom okrugu ?

TABAŠ : Superligaš Radnik ima izuzetno lep stadion i to sa svim pratećim objektima. Da ispunjava sve kriterijume pokazuje i činjenica da je prošle godine u Surdulici na stadionu Radnika odigrana finalna utakmica Kupa Srbije. Vranjski Dinamo uz pomoć grada uradio je teren na Gradskom stadionu, ali ostali infrastrukturni radovi još nisu započeti. U Bujanovcu postoji stadion kao i Velikom Trnovcu a terena još ima u tri okolna sela, tako da se ne možemo nešto pohvaliti kada su fudbalski tereni u pitanju.

JUGpress: Kako radi vaša Stručna strukovna organizacija sudija ?

TABAŠ: Sudijska organizacija radi solidno, na čelu sa veoma preduzimljivim i vrednim predsednikom Ninoslavom Spasićem iz Surdulice koji je do nedavno, sa mnogo uspeha, delio fudbalsku pravdu na superligaškim terenima fudbalske Srbije. Imamo oko pedesetak sudija, uglavnom mladih i perspektivnih, a u planu je u narednom periodu da se ova organizacija još omasovi.

JUGpress: A, šta je bilo sa trenerskom organizacijom ?

TABAŠ: Tu je stanje otprilike kao i u drugim sredinama. Sve što se radi i uradi to je organizovanje polganja za ,,C” licencu, a to se po pravilu obavlja u FSRIS u Nišu. Planiramo da organizujemo grupu od petnaestak kandidata za ,,C” licencu, jer samo stručni kadar može doprineti boljitku u radu u klubovima.

JUGpress: Koliko su ljubitelji fudbala prisutni na fudbalskim utakmicama ?

TABAŠ: Ima ih, nije da ih nema. Okupi se od 100 do 200 gledalaca, ali nama je najvažnije da se sve te utakmice igraju u granicama sportskog fer pleja i bez incidenata, i ako u ekipama ima igrača raznih nacionalnosti Srba, Albanaca i Roma. Sa svojim saradnicima stalno smo prisutni na terenu i na fudbalskim utakmicama, tako da odmah i na osnovu fudbalskih propisa odmah i reagujemo ako za tako nešto ima potrebe. No, na našu sreću. u jesenjoj sezoni, nije bilo skoro nikakvih problema. Ostaju nam nadanja da će tako biti i u prolećnjem delu prvenstva.

JUGpress: Znamo da se besparica ,,uselila” u sve sportske klubove. Da li klubovio redovno servisiraju svoje obaveze ?

TABAŠ: Svi klubovi su, uglavnom, na budžetu svojih opština. Onda kada im lokalna samouprava prebaci odobrena sredstva tada se, obično, izmiruju sva dugovanja. Nemamo tu nekih posebnih problema, mislim, da svoje obaveze jesenas nisu izmirila samo dva kluba, aki ja se nadam da će taj problem biti uskoro rešen.

JUGPress: Vaša poruka klubovima pred nastavak prolećnog dela prvenstva ?

TABAŠ: Svim klubovima želim puno sportske sreće u nastavku drugog dela prvenstva i da ostvare sve ono što su zaplanirali. Sa naše strane učinićemo sve da se utakmice igraju u okviru sportske korektnosti, a najbolje ekipe neka svoju superiornost pokažu, tamo gde treba, a to je na sportskom terenu – poručuje prvi čovek Fudbalskog saveza Pčinjskog okruga , Blagoje Tabaš.

Tekst i foto : Vlastimir Stamenković

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Crvena Zvezda,   Večiti derbi,   Zvezda - Partizan

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.