Strašni minhenski šesti februar

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Strašni minhenski šesti februar

Šesti februar 1958. godine jedan je od najtužnijih dana u istoriji svetskog fudbala.

Pre tačno 56 godina na aerodromu u Minhenu desila se strasna nesreća, kada su život izgubila 23 igrača iz čuvene generacije Mančester Junajteda - "Bezbijeve bebe".

Nesreća se dogodila dan posle meča između Crvene zvezde i Mančester Junajteda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kupu šampiona u Beogradu (3:3). Avion za Mančester morao je da se spusti u Minhen da sipa gorivo, a treći pokušaj poletanja sa snegom okovane piste bio je koban.

Tragediju je preživelo ukupno 20 ljudi, od čega devet igrača Junajteda i menadžer Mat Bezbi. Među preživelima bio je i legendarni ser Bobi Čarlton.

Mančester Junajted svake godine obeleži pogibiju jedne od najtalentovanijih generacija u svojoj istoriji, a ove godine su to učinili slikom karte sa meča u prestonici Srbije uz komenat – "Bio je to poslednji meč sjajne generacije".

Zvezda je posle tragedije predložila da se trofej dodeli ekipi sa "Old Traforda", ali je takva inicijativa odbijena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Strašni minhenski šesti februar

Izvor: B92, 05.Feb.2014

Šesti februar 1958. godine jedan je od najtužnijih dana u istoriji svetskog fudbala...Pre tačno 56 godina na aerodromu u Minhenu desila se strasna nesreća, kada su život izgubila 23 igrača iz čuvene generacije Mančester Junajteda - "Bezbijeve bebe"...Nesreća se dogodila dan posle meča između...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.