Navijači promenili Statut Crvene zvezde

Izvor: Sportski Žurnal, 07.Mar.2012, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Navijači promenili Statut Crvene zvezde

Novi Statut Crvene zvezde usvojen je i usklađen sa Zakonom o sportu, uz uverenje delegata da je prethodni prekršen! Na činjenicu je ukazao Jovan Šurbatović, generalni sekretar FS Beograda, čiji je razrešenje rukovodstvo kluba sa Marakane tražilo u decembru.
- Imam gomilu amandmana, ali pre izlaganja želim da ukažem da je rukovodstvo Crvene zvezde grubo prekršilo Statut, 21. član, stav 3. Redovna sednica >> Pročitaj celu vest na sajtu Sportski Žurnal << Skupštine nije održana 60 dana posle odigravanja poslednje utakmice u sezoni – istakao je Šurbatović.
Odsečnim glasom nekadašnji vođa navijača Crvene zvezde nastavio je:
- Statut kluba je prekršen, a on je isto što i ustav za državu. Apelujem da se ubuduće to ne dešava. Mi smo svetski i evropski šampioni, treba da dajemo primer, a ne da grešimo.
Prethodno je odbijen predlog Šurbatovića da se u dnevni red ubaci tačka „razno“. Za diskusiju i o temama koje se ne odnose na statutarna pitanja bila su 24 delegata, manje od polovine prisutnih (51).
Šurbatović je izneo brojne amandmane, a navijači jedan vezan za 30. član i okolnosti pod kojima se opoziva predsednik. Zahtevali su da ga razrešava polovina Skupštine plus jedan glas, a ne dve trećine...
Amandmana, uglavnom tehničke prirode, bilo je toliko da je predsedavajući Svetozar Mijailović odredio pauzu od deset minuta za odmor i konsultacije. A posle predaha za govornicu je prvi izašao prof. Zoran Ivošević, ispred Pravne komisije.
- Život je suptilniji od svake pravne norme. Statut usvaja Skupština i treba na prvoj sednici da ga verifikuje, a do tada će biti sve usklađeno. U cajtnotu smo, moramo između dva zla da biramo manje. Ili ćete prihvatiti moj predlog ili ćemo ostati bez Statuta.
Navijači su bili uporni u stavu da predsednika razrešava prosta većina Skupštine, što je izazvalo reakciju člana Upravnog odbora Dušana Mrakića:
- Nije u redu da predsednika 10.000 bira, a 50 smenjuje.
Ponovo se javio za reč prof. Ivošević:
- Predsednika države ne razrešavaju svi oni koji ga biraju, već skupština, ali većina od dve trećine. Pa, sad razmislite...
„Stavite na glasanje“ – oglasili su se složno navijači.
Reagovao je Nikola Latinović:
- Navijači hoće da lako smene predsednika. Najmanje dve trećine mora da bude limit. Ceo postupak je pogrešan.
Stigao je zatim predlog Jovana Šurbatovića:
- Primerenije je da najmanje trećina podnese zahtev za opoziv predsednika. Neprihvatljivo je da je potrebna dvotrećinska većina za opoziv. Pridružujem se predlogu navijača.
Prof. Božidar Cerović se uključio u diskusiju:
- Kad podnese trećina zahtev treba da se diskutuje, ali odluku ne bi smeo da donese tako mali broj kao što je polovina Skupštine. Iskustvo nam govori da ne treba menjati preko kolena, ali u svakoj prilici Skupština ima pravo da konstatuje da se nije radilo dobro. Ako predsedniku ne bude usvojen izveštaj, ne verujem da ima osnova i želju da ostane.
Delije su zatražile pet minuta za konsultacije, što je naišlo na neodobravanje. Vladimir Šavija, jedan od vođa navijača, ustao je i dobio reč:
- Ako je neko bio strpljiv, to smo mi navijači. Nije 40.000 ljudi došlo zbog ekipe i rezultata, već naše mobilizacije. Da ne pravimo cirkus, nego da glasamo o našem predlogu. Nismo ovim potezom protiv Lukića ili bilo koga drugog.
Petar Škundrić, predsednik SD Crvena zvezda, emotivno je odgovorio:
- Navijač sam Zvezde kao i vi. I ne verujem da bi bilo koji predsednik ostao ukoliko nema podršku polovine Skupštine...
Svetozar Mijailović je stavio na glasanje predlog da predsednika opoziva prosta većina članova Skupštine, a zahtev za razrešenje podnosi najmanje trećina članova. Zeleni kartoni su podignuti, navijači su dobili što su želeli.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Povezane vesti

Navijači promenili Statut Crvene zvezde

Izvor: Utakmica.rs, 07.Mar.2012

Novi Statut Crvene zvezde usvojen je i usklađen sa Zakonom o sportu, uz uverenje delegata da je prethodni prekršen! Na činjenicu je ukazao Jovan Šurbatović, generalni sekretar FS Beograda, čiji je razrešenje rukovodstvo kluba sa Marakane tražilo u...Zurnal.rs

Nastavak na Utakmica.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.