Mišiću definitivno pet i po godina

Izvor: B92, 14.Mar.2012, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišiću definitivno pet i po godina

Beograd -- Vrhovni kasacioni sud potvrdio pravnosnažnu presudu kojom je Uroš Mišić osuđen na pet i po godina zbog napada na policajca tokom utakmice Crvena zvezda- Hajduk.

Današnjim potvrđivanjem presude odbijen je vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, koji je podneo tužilac žaleći se na pravnosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu, koji je mIšiću smanjio kaznu sa 10 na pet i po godina zatvora.

Apelacioni sud je Mišiću smanjio kaznu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pošto je utvrdio da Mišić nije s umišljajem pokušao da ubije policajca Nebojšu Trajkovića tokom utakmice Crvena zvezda - Hajduk iz Kule, 2. decembra 2007. gurajući mu upaljenu baklju u usta, kako je to tvrdilo tužilaštvo od početka procesa, "već da napadne službeno lice u obavljanju poslova javnog reda i mira".

U svom obrazloženju, najviši sud u zemlji između ostalog navodi da je Apelacioni sud u obrazloženju presude određeno i potpuno ukazao na osnovu kojih dokaza je utvrdio način na koji je povređen Trajković, vreme trajanja napada, da Mišić nije pokušao da mu ugura baklju u usta, kao i o svim ostalim bitnim činjenicama od značaja za postojanje krivičnog dela i krivice okrivljenog.

Tokom drugostepenog postupka, na bazi medicinskog veštačenja i veštačenja koje je obavio veštak pirotehničke struke, Apelacioni sud je utvrdio da Mišić gorući deo upaljene baklje nije pokušao da ugura Trajkoviću u usta, kako je tvrdilo tužilaštvo u optužnici i da je napad trajao dve sekunde.

Utvrđeno je i da opekotina nije bila neposredno u predelu usana, već na leđima i levoj strani lica, koja zahvata i kosmati deo.

Mišić je dva puta osuđivan na 10 godina zatvora pred Višim sudom. Prva presuda je ukinuta, a druga preinačena pravosnažnom odlukom Apelacinog suda, a sad u Kasacionog i više se ne može pobijati.

On je u više navrata tokom trogodišnjeg procesa izrazio kajanje zbog svog ponašanja prema Trajkoviću, koji tvrdi da mu psihiško i fizičko zdravlje pogoršano posle napada.

Tokom višegodišnjeg procesa ovaj postupak je izazivao veliku pažnju javnosti, a navijači "Crvene zvezde" su grafitima po gradu i transparentima na stadionu tražili "Pravdu za Uroša".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.