Krka prva srušila Zvezdu u ABA ligi

Izvor: B92, 08.Feb.2015, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krka prva srušila Zvezdu u ABA ligi

Košarkaši Crvene zvezde doživeli su prvi poraz u ABA ligi ove sezone, pošto su izgubili na gostovanju Krki sa 77:67 u 21. kolu regionalnog takmičenja.

’Crveno-beli’ su, bez sumnje, odigrali svoju najlošiju utakmicu u ABA ligi ove sezone, pravili su početničke greške i sve vreme bili u zaostatku.

Igrači Krke su, s druge strane, odigrali odlično, koristili su greške gostiju i na kraju zasluženo proslavili 11. trijumf ove sezone i ujedno prekinuli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekordni niz beogradskog kluba od 20 uzastopnih trijumfa u ABA ligi.

Utakmicu pred 2.000 ljudi u Novom Mestu obeležila su i dva isključenja u redovima Crvene zvezde, pošto su po dve tehničke greške zaradili Branko Lazić i trener Dejan Radonjić. Lazić je isključen u trećoj četvrtini, a Radonjić na početku poslednjeg perioda, pa je tim u poslednjih devet minuta vodio Velibor Radović.

Slovenački klub, koji na raspolaganju ima sedmoricu igrača, kontrolisao je utakmicu od trećeg minuta i rezultata 5:5. U prvoj četvrtini Džikićevi izabranici su imali i 15 poena prednosti, gosti su pokušali da se vrate, ali kada su prišli na dva poena zaostatka, usledio je novi niz grešaka. Isti slučaj je bio i u kasnijem toku utakmice, ali kad je bilo najvažnije, ’crveno-beli’ nisu bili dovoljno koncentrisani, a domaći tim je bio spreman da to kazni.

U redovima Crvene zvezde najbolji je bio Čarls Dženkins sa 13 poena, jedan manje je dodao Markus Vilijams, ali je imao šut iz igre 5/18, uz sedam asistencija. Po deset poena upisali su Nikola Kalinić, koji je imao i devet skokova, i Jaka Blažić.

Zbog povreda, Radonjić u Novom Mestu nije mogao da računa na Nemanju Dangubića i Stefana Jovića.

Krku je do trijumfa predvodio Jasmin Hukić sa 20 poena i devet skokova, Kristofer Buker je imao 18 poena i šest skokova, a Malkolm Armsted isti broj poena, uz sedam asistencija.

Košarkaši Crvene zvezde u narednom kolu, 16. februara, dočekuju Cedevitu, dok Krka dva dana ranije gostuje Mega Leksu.

Tok utakmice:

Zvezda je utakmicu započela sjajnom trojkom Vilijamsa, i to pošto 'crveno-beli' na prethodnoj utakmici, sa Žalgirisom, nisu imali nijedan pogodak van linije 6,75 metara. Buker je odmah uzvratio iz reketa posle drugog napada, da bi usledila konfuzija u redovima ’crveno-belih’. Vilijams i Marjanović su imali nesporazum, pa se lopta vratila na drugu polovinu, ali Krka u narednom napadu to nije uspela da iskoristi. Međutim, Buker je trojkom doveo domaći tim u vođstvo – 5:3, a košarkaši Zvezde su nastavili sa greškama u napadu, do zakucavanja Mitrovića za izjednačenje.

Gosti iz Beograda su i dalje imali velikih problema u napadu, a u odbrani nisu imali rešenje za raspoložene igrače Krke, koji su napravili seriju 9:0 preko Bukera, Hukića i Armsteda. Zvezda je bila tri minuta bez poena, a seriju domaćeg tima prekinuo je Mitrović trojkom za 14:8. Košarkaši Krke nastavili su da pogađaju praktično sve, dok im ’crveno-beli’ nisu parirali, pa su u osmom minutu stigli i do dvocifrene prednosti (18:8), a uskoro su došli i do 13 poena razlike.

Radonjićevi izabranici nikako nisu uspevali da nađu pravi ritam u prvoj četvrtini, pa su prvi put u ABA ligi ove sezone imali 15 poena zaostatka (23:8), da bi se nekako vratili trojkom Blažiča. Do kraja prvog perioda, ’crveno-beli’ su jedino uspeli da priđu na minus 12, zahvaljujući slobodnim bacanjima Dženkinsa.

Gosti iz Beograda su se probudili na startu druge četvrtine, što su pokazali zakucavanjima Cirbesa i Kalinića za 25:17. Uprkos tome, došlo je do nervoze kod Vilijamsa, koji je zaradio tehničku grešku jer je odgurnuo Rojca posle faula koji je košarkaš Krke napravio nad njim. Slovenci su tako otišli na 30:18, ali su usledili poeni Dženkinsa, Vilijamsa i Kalinića za smanjenje zaostatka na samo četiri poena, pre nego što je Džikić tražio tajm-aut.

Posle pauze, Dženkins je nastavio seriju Zvezda se primakla na 30:28, imala je šansu i da izjednači, ali je Kastrati lupio blokadu Kaliniću, posle trojke Vangmenea usledili su konfuzni napadi ’crveno-belih’. Domaći košarkaši su to iskoristili i napravili seriju do 37:28, što je nateralo Radonjića da traži novi tajm-aut. Trojkom Hukića, Krka je ponovo došla do plus 12, a seriju je prekinuo Dženkins za 40:30, pre Lazićevog faula u napadu. Zvezda je u poslednjih dva minuta prvog poluvremena zaigrala angažovanije i u odbrani i u napadu, ali je jedino uspela da priđe na devet razlike (41:32).

Prve poene u drugom poluvremenu upisao je Dženkins, a seriju ’crveno-belih’ nastavio je Vilijams trojkom za 41:37 u trećem minutu trećeg perioda. Krka je imala problema u napadu u tim trenucima, ali je potom iskoristila greške gostiju i preko Hukića i Armsteda ponovo došla do dvocifrene prednosti – 48:37. Seriju domaćih prekinuo je u petom minutu trojkom Kalinić, usledili su poeni Cirbesa, ali i nove greške Vilijamsa u napadu, koje su mnogo koštale Zvezdu.

Međutim, tu nije bio kraj nevoljama za ’crveno-bele’, pošto je Lazić dobio dve tehničke zaredom i tako zaradio isključenje, dok je kod Krke Buker zaradio jednu. Domaći tim je u tim trenucima imao prednost od devet poena (55:48), ali je Marjanović uspeo da primakne Zvezdu na pet poena razlike, kojom se i otišlo na poslednji odmor – 57:52.

Iako je na samom početku početku poslednje četvrtine Zvezda prišla na minus dva trojkom Kalinića, usledila je druga tehnička za Radonjića, zbog prigovora sudiji posle nedosuđenog faula u napadu igračima Krke. Pošto je prethodno klupa ’crveno-belih’ dobila tehničku, to je bila isključujuća greška za Radonjića, pa je vođenje tima preuzeo Velibor Radović. Košarkaši Zvezde nisu dozvolili da ih to mnogo poremeti, ali su i dalje pratili Krku, a Blažič ih je doveo na minus jedan sedam i po minuta pre kraja susreta (60:59).

Ipak, usledio je novi pad u igri Zvezde, koji je Krka iskoristila i otišla na plus sedam (68:61) preko Armsteda i Vangmenea. Usledile su početničke greške ’crveno-belih’, kako u odbrani, tako i u napadu, pa su domaći igrači bez problema brzo došli do dvocifrene prednosti, koja je u pretposlednjem minutu iznosila 13 razlike (75:62). Do kraja utakmice, gosti su uspeli samo da smanje zaostatak na deset poena, kojim je i završena utakmica – 77:67.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.