GREŠKAMA U PORAZ: Zvezda zelena za Top 16!

Izvor: Sportski Žurnal, 06.Dec.2013, 22:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GREŠKAMA U PORAZ: Zvezda zelena za Top 16!

Panatinaikos – Crvena zvezda 69:63 (20:21, 17:13, 15:14, 17:15)
PANATINAIKOS: Bramos 8, Kari 16, Batist 8, Focis, Ukić 4, Lazme 5, Mavrokefalidis 4, Gist 15, Janković, Mačiulis 8, Apostolidis.
CRVENA ZVEZDA: Cvetković, Lazić 3, Blažič, Simonović 2, Marjanović 8, Radevnović 6, Katić 13, Ristić, Tejić, Nelson 16 (5 as), Dženkins 5, Šilb 10 (7 izgubljenih lopti).
(FOTO: Evroliga)
Crvena zvezda nije uspela da se revanšira Zelenima iz Atine za poraz u Beogradu. Još važnije, crveno-beli nisu došli do brejka koji bi povećao šanse za prolazak u top 16 fazu Evrolige.  Ovim porazom crveno-beli izgubili su i teoretske šanse za prolaz dalje.
Bili su puleni Dejana Radonjića blizu, ali preveliki broj grešaka (izgubljenih lopti i promašenih otvorenih šuteva) skupo je koštao crveno-bele.
Panatinaikos nije briljirao, ali je iskoristio smušenost Zvezde i nekako došao do važne pobede.
Radenović pogađa, Šilb kuca, Marjanović dominira… Krenulo je fantastično. PAO je više od tri minuta čekao na prve poene. Crvena zvezda je dominirala u reketu i to totalno.
Probao je Pedulakis sve, sa Gistom, Lazmeom, Batistom. Ali, ništa se nije menjalo. Gde je stao Bobi, nastavio je Katić i gosti su bili ti koji gospodare pod obručima. Kada nisu mogli da odbrane, pravili su faulove. Lakih poena nije bilo. Panatinaikosu nije ostalo ništa drugo nego da napadne šutem. Trojke je u prvom periodu šutirao 5-3 i imao čak 11 penala. To ga je ostavilo u ravnopravnoj trci sa raspoloženim crveno-belima.
Da se ne bi stekla pogrešna slika, ni tim Dejana Radonjića nije bio perfektan. Iza linije 6,75 je uglavnom pucao ćorcima (4-1 u prvoj četvrtini, 3-0 u drugoj), često je ostajao bez pravih rešenja u napadu, promašivao zicere.
Ali, kada se podvuče crta Crvena zvezda je igrala baš kao što je armija navijača priželjkivala. Bila je čvrsta, sigurna, sa jasnom idejom šta želi i više nego ravnopravna.
Praktično, tek u finišu poluvremena je malo izgubila korak i na veliki odmor otišla sa minus četiri (34:37). Posle 20 minuta igra samo je jedna brojka bola oči –10 izgubljenih lopti. Ipak, to sigurno nije uticalo da rezultat bude drugačiji pošto je PAO prodao devet.
Slab kraj prvog poluvremena Crvena zvezda je produžila i na treću četvrtinu. Za četiri i po minuta ubacila je svega dva poena i ređala izgubljene lopte. PAO se odlepio na 41:36. Pobegao bi još mnogo više da Boban Marjanović nije odradio sjajan posao u odbrani.
Kada je već postalo kritično, Nelson je ubacio trojku (drugu timsku). Ubrzo je visio na obruču nakon kucanja uz faul. Crvena zvezda se konačno trgla i odmah uhvatila korak (44:44 u 27. minutu).
Na ruku joj je išao i rani izlazak rivala iz bonusa. Pa je sa penala imala priliku da lakše drži korak. Crveno-beli su olako prokockali par prilika da opet povedu i još više povećaju pritisak na plećima domaćina. Kazna je usledila u finišu treće četvrtine, Dženkins je na seriju grešaka dodao i promašenu trojku iako je ostao sam, pa je PAO opet počeo da beži.
Pomislili su to i navijači. Oduševili su se kada je Marjanović zaustavljen blokadom. Ali, lopta je došla do Šilba koji je ubacio trojku uz faul. Nije ubacio penal. Ipak, skok je doneo crveno-belima novi napad, a Šilb ga je završio sa polaganjem i crveno-beli su opet disali za vratom rivala (53:54). Ipak, opet te već čuvene sitne i po malo naivne greše isprečile su se da preokret bude potpun.
Ali, Zvezda nije posustajala. I pored svega u 35. minutu konačno je prelomila i povela trojkom Šilba (59:56). PAO je bio u panici. Videlo se i po tome kako igrači slavi svaki koš i sa koliko energije napadaju.
Čini se da je tada proradio i momenat domaćinskog suđenja, pa i autoriteta koji imaju prekaljeni asovi domaćina. Pa je u velikoj meri zbog toga Lazić morao na klupu zbog pet ličnih grešaka. Sve to je  Crvena zvezda nekako izdržala i minut i po pre kraja bila na minus dva (61:63). Imala je i dve prilike da izjednači. Ipak, Radenović je promašio penale, zatim napravio korake. Na sve to, rupe u odbrani je kaznio Bramos sa dva kucanja i bio je to kraj snova o velikom brejku i puta u Top 16.
GRUPA D:

Laboral – Lijetuvos 79:63 (18:17, 12:21, 13:11, 26:14)
Panatinaikos – Crvena zvezda 69:63 (20:21, 17:13, 15:14, 17:15)
Četvrtak:
Makabi – Lokomotiva 75:73 (18:17, 21:23, 24:13, 12:20)

Tabela: Makabi i Lokomotiva po 6-2, Laboral 5-3, Panatinaikos 4-4, Crvena zvezda 2-6, Lijetuvos 1-7.

Nastavak na Sportski Žurnal...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Sportski Žurnal. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Sportski Žurnal. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.