Džajiću se vraća imovina?

Izvor: B92, 19.Jul.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džajiću se vraća imovina?

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je rešenje kojim je od Dragana Džajića, njegovih srodnika i saradnika privremeno oduzet najveći deo imovine koju poseduju.

Time je poništena prethodna odluka da se bivšem direktoru Crvene zvezde oduzme imovina, zbog sumnje da ju je stekao krivičnim delima.

Apelacioni sud smatra da prvostepena odluka ne sadrži sve što je potrebno po Zakonu o oduzimanju imovine i da je doneta uz bitnu povredu odredaba krivičnog postupka. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Istom odlukom naloženo je Višem sudu u Beogradu da ponovo odluči o zahtevu tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine.

"Sud za svoje zaključivanje da se radi o imovini koja je proistekla iz krivičnog dela nije dao dovoljno jasne i obrazložene razloge, a oni koji su dati u obrazloženju su nerazumljivi u velikoj meri i paušalni, te bez obzira na to što se radi o privremenom oduzimanju imovine, rešenje se nije moglo ispitati zbog čega je isto moralo biti ukinuto", navodi Apelacioni sud u obrazloženju odluke.

Ukinutim rešenjem Viši sud u Beogradu je 20. marta delimično usvojio zahtev tužilaštva za privremeno oduzimanje imovine od Džajića i njegove supruge, Branislave Džajić, kao i od bivšeg finansijskog direktora FK "Crvena zvezda" Vladimira Cvetkovića, prvog sekretara kluba Miloša Marinkovića i članova njihove porodice.

Ukinut je i deo rešenja kojim je sud odbio privremenu zaplenu imovine od fudbalskog menadžera Ranka Stojića.

Tužlaštvo je tražilo zaplenu svih njihovih stanova, lokala, parcela i vozila, jer smatra da je tokom finansijske istrage utvrđena nesrazmera između njihovih zakonitih prihoda i imovine koja je u njihovom ili u vlasništvu članova njihove porodice.

Džajić, Cvetković, Marinković i Stojić optuženi su da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera četiri fudbalera "Crvene zvezde" u inostrane klubove.

Dragan Džajić bivši direktor FK

Tužlaštvo traži da Džajiću privremeno bude zaplenjena porodična stambena zgrada površine 242.96 kvadratnih metara, deo porodične stambene zgrade izgrađene bez odobrenja za izgradnju, garaža površine 65 kvadratnih metara, kao i automobil marke ''Tojota lendkruzer''.

Od njegove supruge Branislave da se privremeno zapleni četvorosoban stan površine 98.92 kvadratna metra, pravo korišćenja zemljišta površine 14,78 ari, kao i porodično-stambeni objekat u izgradnji maksimalne bruto površine 591 kvadratni metar.

Tužilaštvo traži da se nekadašnjem finansijskom direktoru FK "Crvena zvezda" Vladimiru Cvetkoviću privremeno zaplene tri stana površine 41, 61 i 110 kvadratnih metara, a od njegovog sina Rastka dva stana od 29 i 99 kvadratnih metara, kao i džip "Micubiši pajero V 60 3.5 GDI elegans".

Džajićeva odbrana osporava u celosti zahtev Višeg tužilastva, jer smatra da je u svojoj fudbalskoj i sportskoj karijeri njihov klijent zaradio bar pet puta više od vrednosti imovine koju poseduje.

Nekadašnjem prvom sekretaru Crene zvezde Milošu Marinkoviću pleniće se sef, od Gordane Marinković trosoban stan površine 120 kvadratnih metara, od Nataše Nikolić sef, a od Tatjane Marinković četvorosoban stan površine 136 kvadratnih metara.

Privremeno oduzimanje imovine traje do donošenja odluke o zahtevu za trajno oduzimanje imovine, a o njoj se stara Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom.

Sporna imovina, shodno zakonu, trajno se može oduzeti posle pravosnažnog okončanja sudskog postupka, koji je u ovom slučaju protiv njih počeo u januaru ove godine i nastavlja se u septembru.

Dažjiću, Cvetkoviću i Marinkoviću 31. januara je počelo suđenje zbog sumnje da su protivpravno prisvojili oko osam miliona evra od transfera u inostrane klubove četiri fudbalera "Crvene zvezde", Gorana Drulića, Perice Ognjenovića, Zorana Njeguša i Ivana Dudića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.