Započet proces prevazilaženja političke krize

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2015, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Započet proces prevazilaženja političke krize

U utorak je nešto poslije 12 časova u Skupštini Crne Gore počeo dijalog lidera parlamentarnih političkih stranaka koji je organizovao i predvodi šef parlamenta Ranko Krivokapić.

Ključne teme dijaloga, ili preciznije ono što bi po najoptimističnijem scenariju trebalo da bude rezultat ovog dijaloga, su prevazilaženje političke krize i stvaranje uslova za organizovanje fer i demokratskih izbora čiji će rezultat biti nesporan.

Sastanku prisustvuju svi lideri >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << parlamentarnih stranaka, od predsjednika DPS-a Mila Đukanovića, SDP-a Ranka Krivokapića, a od opozicionih partija tu su Srđan Milić, Miodrag Lekić, Žarko Rakčević, Aleksa Bečić, Darko Pajović kao i predsjednici stranaka nacionalnih manjina.

Prvom sastanku ne prisustvuju predsjednici članica Demokratskog fronta koji bojkotuju instiucije, a koji su najavili da će praktično zamrznuti proteste dok ne vide rezultate ovog dijaloga u parlamentu.

Demokratski front je podsjećamo, saopštio da od parlamentarnih stranaka očekuje isključivo dogovor o formiranju prelazne Vlade, a ako to izostane, onda će pozvati ostale stranke opozicije na zajedničke demonstracije.

Sastanku u Skupštini prisustvuje i šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič.

Krivokapić je predložio da se da se u prvoj fazi dijaloga analiziraju zakonske izborne regulative i njihova puna implementacija, kao i drugi aspekati unapređenja izbornog procesa u svim oblastima koje utiču na izgradnju povjerenja u izborni proces.

Druga faza dijaloga odnosi se na razmatranje pravno-političkog modela koji će obezbijediti implementaciju dogovorenih rješenja.

Novinari ne prisustvuju sastanku, odnosno prisustvo na početku sastanka dozvoljen je samo snimateljima i fotoreporterima, nakon čega je dijalog otpočeo iza zatvorenih vrata.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.