Poziv na bojkot parlamenta bez odjeka

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Sep.2015, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poziv na bojkot parlamenta bez odjeka

Osnovnim zahtjevima Demokratskog fronta, upućenim Vladi i parlamentu o formiranju prelazne vlade, koja bi pripremila uslove za demokratske i fer izbore, Front je dodao još jedan. Traže od ostalih opozicionih stranaka da napuste skupštinske klupe i bojkotuju rad radnih tijela. Iz opozicije odgovora još nema, dok predsjednik Skupštine i lider SDP-a poziva Demokratski front da se vrati u parlament.

Ono što je još polovinom septembra iz redova Demokratskog fronta upućeno ostalim opozicionim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << partijama, u formi Sporazuma o minimumu političke saglasnosti, koji podrazumijeva da niko iz opozicije neće pristati da izađe na izbore u režiji Đukanovićeve vlade, po pravilima i sa akterima poznatim iz afere “Snimak“, te da će svi napustiti parlament, u ponedjeljak uveče je na bini ispred crnogorske Skupštine konkretizovao poslanik DF-a Slaven Radunović.

“Svi zajedno da napustimo parlament Crne Gore i sva radna tijela. I nećemo se vraćati u Skuštinu, osim na sjednicu kojom se razrješava Vlada Mila Đukanovića i na kojoj se bira prelazna vlada koju ćemo zajedno da izborimo“, naveo je Radunović.

No, na sinoćni ponovljeni poziv Demokratskog fronta da opozicija bojkutuje parlament, zvaničnih reakcija ostalih opozicionih partija još nema, uključujući i Socijalističku narodnu partiju, čiji su predsjednik i pojedini poslanici obje večeri prisustvovali protestima Fronta.

U DEMOS-u Miodraga Lekića uputili su nas na pisani odgovor koji su Frontu uputili još 21 septembra u kome navode kako će "u kontekstu nastupajuće političke dinamike pažljivo analizirati i autonomno donijeti odluke do početka jesenjeg zasjedanja crnogorskog parlamenta“.

Bezuspješni su bili naši pokušaji da čujemo odgovore predstavnika ostalih opozionih partija, koji nijesu odgovarali na telefonske pozive. Izričit je jedino Mladen Bojanić iz Kluba nezavisnih poslanika, kojiza naš radio iznosi svoj lični stav.

“Ja tu nemam dilemu, prihvatam te uslove kao minimum saradnje, ali isključivo govorim u moje ime“, rekao nam je Bojanić.

RSE: To znači da ste Vi spremni da napustite Skupštinu i njene odbore i sve ono što ova inicijativa podrazumijeva?

Bojanić: Tamo piše - objedinjeno. Znači u slučaju da svi iz opozicije, osim Pozitivne Crne Gore koju su isključili iz tog sporazuma, napuste radna tijela i Skupštinu, ja sam na to spreman. Međutim, kako je napisano, sporazum ne važi ako neka od opozionih partija to ne prihvati.

Kako su izostanak odgovora predstavnika opozicije na poziv da napuste parlament prokomentarisali u samom Demokratskom frontu?

“Poslali smo i drugu ponudu o minimumu političke saglasnosti koja treba da djeluje od prvog oktobra. Sačekajmo prvi oktobar“, rekao je Predrag Bulatović.

Negativan odgovor na Krivokapićev poziv

U međuvremenu oglasio se predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, pozivajući opozicione partije koje organizuju proteste da se vrate u parlament jer je, kako je naveo, to institucija koja je pokazala da je sposobna da rješava probleme.

“Ima još dosta vremena do izbora da iskušamo sve mogućnosti dogovora, sve subjekte u dogovoru i njihovi dobru volju. Tek onda ostaju druge opcije svakome. Ja uvijek preferiram da u parlamentu rješavamo probleme jer je parlament pokazao taj kapacitet. Zato ih pozivam da se vrate, da zajedno i kroz odbore i kroz druge planarne sazive odradimo taj posao i pripremimo nesporne izbore u Crnoj Gori, jer je to primarni interes Crne Gore poslije dobijanja poziva za članstvo u NATO“, poručio je Krivokapić.

Na Krivokapićev poziv reagovali su u Demokratskom frontu.

“I mi smo uputili još jedan zahtjev. Ne Ranku Krivokapiću, da on nas zove da se vratimo u parlament, mi smo na protestima, već smo mi pozvali njega da napusti Vladu. Ponavljamo, prioritet je sada da Milo Đukanović podnese ostavku i da dođe do prelazne vlade, a nakon toga ćemo kao Demokratski front, kao organizator, potpuno se izjasniti o poziciji Socijaldemokratske partije koja ima veoma tešku poziciju i veliku odgovornost“, naveo je Predrag Bulatović.

Podsjetimo, na početku dugo najavljivanih i pripremanih protesta, Demokratski front je uputio zahtjeve predsjedniku Vlade i parlamenta u kome traže formiranje prelazne Vlade, koji bi činili predstavnici svih političkih subjekata i koja bi pripremila demokratske i fer izbore po novom zakonadavstvu. Tom spisku u ponedjeljak uveče su sa protestne bine pridodali i poziv opoziciji da napusti parlament. Nezavisni poslanik Mladen Bojanić za izostanak konkretnog odgovora opzicije ima razumijevanja.

“Nije mi se svidio način rada Demokratskog fronta i nije mi se svidjelo da su prvo napadali opozicione kolege a onda tražili od njih da idu zajedno i na proteste i da potpisuju sporazum. Tako da mislim da su tu napravili grešku. Ali nije strašno, čini mi se da se tosve može smiriti i vratiti na početni nivo, kako bi sva opozicija zajednički djelovala“, prokomentarisao je Bojanić.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.