Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2015, 08:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odobren izvoz mlijeka iz BiH u EU

Ured za hranu i veterinarstvo (FVO) Evropske unije obavijestio je nadležne institucije u Bosni i Hercegovini da je odobrio svih šest tačaka iz Akcionog plana Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ureda za veterinarstvo BiH, vezano za ispunjavanje uslova za izvoz mlijeka u Evropsku uniju.

Odobrenje znači potvrdu da bh. mlijeko ispunjava sve kriterije i s mikrobiološke i s toksikološke strane.

Za kontrolu i garanciju kvaliteta mlijeka bit će zadužen državni Ured za veterinarstvo, a Parlament BiH mora donijeti potrebnu legislativu kako bi se dobila konačna dozvola.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

EU otvorila tržište za bh. mljekare

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Maj.2015

Bosna i Hercegovina konačno je dobila „zeleno svjetlo“ da izvozi mlijeko u Evropsku uniju. Za ovdašnje mljekare to je, zasigurno, vijest decenije, jer su već godinama od države tražili da uskladi propise i odredi instituciju koja će biti nadležna da kontroliše da li je mlijeko dobro ili ne...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.