Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2015, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen sunovrat svetskih berzi

Akcije na evropskim berzama nastavile su danas veliki pad posle sloma kineskog finansijskog tržišta, a evropske kompanije to je koštalo više od 400 milijardi evra.

Ovo bi mogao da bude najgori dan za sveobuhvatni evropski berzanski indeks od marta 2009. godine, kada je u jednom danu oslabio za 5,2 odsto.

Na Wall Streetu je u petak S&P 500 indeks potonuo više od 3 odsto, što je njegov najveći dnevni pad u gotovo četiri godine, jer su strahovanja od posledica slabljenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kineske ekonomije naterala ulagače na povlačenje s tržišta.

Prethodno su akcije na berzama u Aziji oslabile na najniži nivo u poslednje tri godine, a pad uzima sve veći zamah u Kini, zbog čega investitori beže od rizične imovine.

Nedavna neočekivana devalvacija kineskog juana i pad cena dionica u Šangaju od polovine godine za više od 30 posto izazvali su strahovanja da bi problemi kineske ekonomije mogli izazvati usporavanje rasta celokupne svetske privrede.

Uprkos najavi kineskih vlasti da će uvesti nove mere za stabilizaciju tržišta, jutros su cene dionica u Šangaju potonule za još 8 posto, nakon što su se prošle sedmice strmoglavile za više od 11 posto.

Kineske vlasti su poručile da će omogućiti državnom penzionom fondu ulaganje u deonice, što očigledno nije umirilo ulagače.

Usporavanje rasta kineske privrede, najvećeg svetskog potrošača sirovina, moglo bi dovesti do pada potražnje za njima, pa je cena nafte i drugih sirovina najniža u poslednjih šest godina. Nafta je pala na ispod 40 dolara za barel, po prvi put od izbijanja globalne finansijske krize.

Na strahovanja ulagača ukazuje snažan, 48-postotni rast VIX 'indeksa straha' Čikaške berze opcija, koji je juče dostigao 28,4 boda, što je najviši nivo od oktobra prošle godine.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Evropske kompanije izgubile stotine milijardi evra

Izvor: Capital.ba, 24.Avg.2015

LONDON, Akcije na evropskim berzama danas su drastično oslabile i dostigle najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci, a kompanije su izgubile stotine milijardi evra poslije velikog pada berzi u Kini. Panevropski indeks FTSEurofist 300 oslabio je za 2,8 odsto, na 1.382,46 poena, što znači da je vrijednost...

Nastavak na Capital.ba...

Akcije u Evropi i dalje padaju, gubici 400 milijardi evra

Izvor: Blic, 24.Avg.2015

Akcije na evropskim berzama nastavile su danas veliki pad koji je započep posle sloma kineskog finansijskog tržišta, a evropske kompanije to je dosad koštalo više od 400 milijardi evra...Panevropski indeks FTSEurofist 300 oslabio je za 5,1 odsto, na 1.354,98 poena do sredine radnog dana, što znači...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.