Izvor: Radio Slobodna Evropa, 26.Jun.2015, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas sastanak o formiranju vlasti u HNK

Sastanak predstavnika kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA na kojem će biti razmatrano formiranje vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) danas će biti održan u Mostrau.

Sastanak je trebao biti održan u srijedu, ali su predstavnici SDA tražili dodatno vrijeme za konsultacije.

S obzirom da dvije stranke nemaju skupštinsku većinu koja bi podržala Vladu HDK-a, na prethodnim sastancima dogovoreno je da SDA osigura potrebnu podršku od tri zastupnika.Na taj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << način bi nova parlamentarna većina imala 21 zastupnika, jednog više od potrebne dvotrećinske većine za izbor Kantonalne vlade.

Ako SDA uspije u tome, pozicije u Vladi HNK-a bile bi raspodijeljene tako da bi HDZ imala premijera Nevenka Hercega i pet ministarskih pozicija.

Stranka demokratske akcije (SDA) dobila bi pet bošnjačkih i jednu srpsku ministarsku poziciju, koju bi eventualno mogla prepustiti novom koalicijskom partneru.

Ukoliko SDA ne ostvari podršku onda će to preuzeti HDZ, ali u tom slučaju HDZ će imati premijera i pet ministara,a SDA pet ministara. Na srpsku ministarsku poziciju bio bi imenovan nezavisni kandidat.

HDZ BiH u Skupštini HNK-a ima 11, SDA 7, HDZ 1990, SBB i SDP po tri zastupnika, DF 2 i BPS 1 zastupnika.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.